Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Παράταση στην κοροϊδία

Στο «ψυγείο» το τριαντάρι μέχρι να περάσει ο χειμώνας και οι συνεταιριστικές εκλογές

Στην αχαλίνωτη κοροϊδία των ελαιοπαραγωγών επιδίδονται από κοινού η κυβέρνηση και οι ΠΑΣΟΚικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της «Ελαιουργικής». Χτες η διοίκηση της «Ελαιουργικής» έσπευσε να ανακοινώσει ότι μετά από προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας «έκανε δεκτό το αίτημα των ελαιοπαραγωγών και αποφάσισε να καταβάλει το επιπλέον ποσό των 30 δραχμών ανά κιλό ελαιολάδου».

Πίσω από τη μικρή, αλλά καθ' όλα πανηγυρική ανακοίνωση της διοίκησης της «Ελαιουργικής», κρύβεται η απέραντη εκσυγχρονιστική ξετσιπωσιά των κυβερνώντων και των βαστάζων τους. Στην ανακοίνωση, με περισσή ΠΑΣΟΚική κουτοπονηριά, εμφανίζεται ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει 30 δραχμές στην εξόφληση της επιδότησης λαδιού για την περίοδο 1998/'99. Αλήθεια, από πού θα τις καταβάλει, από την τσέπη της; Απ' ό,τι είναι γνωστό η εξόφληση της κοινοτικής επιδότησης για την προπέρσινη παραγωγή κυμαίνεται από 34 έως 39 δραχμές το κιλό.

Αυτό πάντως που φαίνεται, με βάση τη χτεσινή ανακοίνωση της «Ελαιουργικής», είναι ότι η κυβέρνηση δίνει παράταση στην κοροϊδία των ελαιοπαραγωγών. Γιατί το προεκλογικό τριαντάρι που δόθηκε πέρσι ως προκαταβολή από την κυβέρνηση, έναντι της εξόφλησης της επιδότησης της περιόδου 1998/'99, δεν πρόκειται να χαριστεί. θα παρακρατηθεί αργότερα, όποτε η κυβέρνηση κρίνει ότι τη βολεύει. Μάλιστα, χτες το μεσημέρι, λίγο πριν βγει στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της «Ελαιουργικής», ο υπουργός Γεωργίας ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με το 30άρι στο λάδι και το 40άρι στο βαμβάκι, απάντησε: «Δεν τα χαρίζουμε.» Πρόσθεσε επίσης: «Θα τα πάρουμε πίσω μια καλή χρονιά, ολόκληρα ή με δόσεις».

Προς το παρόν πάντως, επιχειρείται τεχνηέντως να δημιουργηθεί η εντύπωση στους ελαιοπαραγωγούς, όπως άλλωστε και στους βαμβακοπαραγωγούς, ότι δε θα γίνει καμία παρακράτηση. Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση και οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της «Ελαιουργικής», χρησιμοποιούν ανέξοδα το 30άρι στο λάδι ως «εργαλείο» κοροϊδίας, πολλαπλής χρήσης. Πέρσι δόθηκε για μικροκομματικούς ψηφοθηρικούς λόγους από την κυβέρνηση, μετά από ένα «στημένο» αίτημα των διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, ενόψει των εκλογών του Απρίλη. Τώρα το ίδιο πράγμα χρησιμοποιείται ξανά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά από την κυβέρνηση, μετά από ένα επίσης «σικέ» αίτημα των διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ και «Ελαιουργικής», μιας και από την 1η Οκτώβρη ξεκίνησαν οι συνεταιριστικές εκλογές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ