Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των αγνοούμενων Ελληνοκυπρίων

Το έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Γεγονός είναι πλέον η συνταξιοδότηση του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς, που ομολόγησε την εκτέλεση 10 Ελληνοκυπρίων κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974, μεταξύ των οποίων και αιχμάλωτοι, από το Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας, μετά από απόφαση του ίδιου. Η κίνηση αυτή του Α. Ολγκάτς ήρθε ως αποτέλεσμα της πρόθεσης του Εθνικού Θεάτρου να διενεργήσει για αυτόν διοικητική εξέταση, τη στιγμή που συνεχίζεται και η δικαστική έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας Αλί Τσακίρ στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται κατηγορία του εγκλήματος πολέμου.

Στο μεταξύ, στο ζήτημα των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων, τις ευθύνες της Τουρκίας και την αδιαφορία του Δικαστηρίου της Χάγης έθεσε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αφορμή την υπόθεση Ολγκάτς, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

Οπως σημείωσε στην παρέμβασή του ο Κ. Τριανταφυλλίδης, η πρόσφατη ομολογία του Τούρκου ηθοποιού αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία και κατόπιν αυτού η Τουρκία θα πρέπει να θέσει πλέον τα αρχεία της στη διάθεση των ερευνών για την τύχη όλων των αγνοουμένων. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα προκειμένου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ