Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΟΙΟ
«Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα προβολής απαιτήσεων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Κατάληξη εντός της βδομάδας θα υπάρξει αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου με κυπριακή σημαία και φορτίο από το Ιράν, που αναγκάστηκε να δέσει στο λιμάνι της Λεμεσού από αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εξελίξεις.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, σχετικά με την απαίτηση της ισραηλινής κυβέρνησης περί κατάσχεσης του πλοίου και αν η Λευκωσία προτίθεται να ενημερώσει το Τελ Αβίβ για το τι προτίθεται να πράξει, το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πλοίο, μετά και τη νηοψία της Δευτέρας, φρουρείται συνεχώς από σκάφη της λιμενικής αστυνομίας και ερευνήθηκαν τόσο τα εμπορευματοκιβώτια, όσο και τα αμπάρια του πλοίου.

Η κυπριακή ομάδα έρευνας αναμένεται να προετοιμάσει έκθεση, η οποία και θα κατατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Επιτροπή Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). Σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών, η έρευνα από την Επιτροπή Κυρώσεων των ΗΕ αναμένεται να είναι πολυήμερη, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει η Επιτροπή να δώσει τη λύση, τότε η ευθύνη για τη λήψη της τελικής απόφασης για την τύχη του φορτίου θα βαρύνει την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο διπλωμάτης των ΗΕ συμπλήρωσε ακόμα ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύπλοκα, συνοδεύονται από πολυσέλιδα αναλυτικά παραρτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑΕ) και άλλων διεθνών οργανισμών, αναφορικά με τα απαγορευμένα υλικά και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών βαλλιστικών και μη συστημάτων από το Ιράν, όντας παράλληλα παντελώς ασαφή ως προς τα υλικά που απαγορεύεται να εξάγει το Ιράν, πλην αυτών που μπορούν να συμβάλουν στη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Κυρώσεων των ΗΕ απαιτούν ομοφωνία και σε περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί τότε ο πρόεδρός της μπορεί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, με στόχο να επιτύχει ομοφωνία και επίσης μπορεί να ενθαρρύνει διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Ρωσία, Κύπρος, ΗΠΑ) και αν δεν υπάρξει διέξοδος, μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας κρίνεται αμφίβολο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιόρτασε την 52η επέτειο της ανεξαρτησίας (2012-10-02 00:00:00.0)
Επιπλέον κυρώσεις στη ΛΔ Κορέας (2009-06-13 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι (2008-06-07 00:00:00.0)
Ενημερώνονται οι αρχηγοί των κομμάτων (2008-05-27 00:00:00.0)
«Πλασιέ» του τουρκικού σχεδίου ο Στρο (2006-01-27 00:00:00.0)
Κατηγορίες κατά των ΗΠΑ για υπονομευτική δράση (1996-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ