Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι κωλοτούμπες του οπορτουνισμού

Στις 6 Δεκέμβρη δολοφονείται από αστυνομικό ένα 16χρονο αθώο παιδί στα Εξάρχεια. Τις μέρες που ακολουθούν η χώρα γνωρίζει αφ' ενός μεγάλες νεολαιίστικες, εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της κρατικής καταστολής, της βίας και του αυταρχισμού, αφ' ετέρου τη δράση προβοκατόρων με κουκούλες που επί μέρες σπάνε και καίνε ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας. Το σκηνικό είναι ιδανικό για να ξεδιπλώσει τη δράση του ο εγχώριος οπορτουνισμός που στο όνομα του αδικοχαμένου παιδιού χαϊδεύει την... κουκούλα, βαφτίζοντάς την κίνημα. Για όλα όσα είπε και όλα όσα έκανε αυτό το διάστημα η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν πάντα το δολοφονημένο παιδί... Το γεγονός ότι σε μια άλλη περίπτωση, ενός άλλου δολοφονημένου παιδιού, ο ΣΥΝ στήριξε τους δολοφόνους του, δεν πρέπει να προκαλεί απορία. Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά είναι ερμηνεύσιμα.

Στη χώρα μας, η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μέχρι και να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων για μικροκομματικούς, ψηφοθηρικούς λόγους. Στην άλλη περίπτωση, που θα υπενθυμίσουμε αμέσως παρακάτω, απαλλαγμένη από τέτοια άγχη, συντάχτηκε, όπως πάντα κάνει, με το αντιδραστικό ευρωενωσιακό οικοδόμημα.

Στις 27 Απρίλη του 2007 οι αρχές της Εσθονίας προχώρησαν σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με σκοπό να «ξηλώσουν» το αντιφασιστικό μνημείο του «μπρούτζινου Αλιόσα», του Κόκκινου Στρατιώτη, που έως τότε βρισκόταν σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Τάλιν. Η μεθοδευμένη αυτή προσπάθεια απομάκρυνσης του Κόκκινου Στρατιώτη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση χιλιάδων, κυρίως νεαρών ατόμων, που ξεχύθηκαν στους δρόμους του Τάλιν και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές αρχές. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκε ένας νεαρός του οποίου έγινε γνωστό μόνο το μικρό όνομα, Ντμίτρι, 57 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία έκανε πάνω από 300 συλλήψεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «οι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν άγρια με τα ρόπαλα και στη συνέχεια τον έσυραν αιμόφυρτο σε έναν στύλο, όπου τον έδεσαν με χειροπέδες. Τότε ο Ντμίτρι έχασε τις αισθήσεις του και δεν επανήλθε».

Οι αστυνομικές αρχές αφού έπνιξαν στα δακρυγόνα και στο αίμα τη διαδήλωση γύρω στις 4 το πρωί, προχώρησαν στο «ξήλωμα» του αντιφασιστικού μνημείου. Τις μέρες εκείνες οι αστυνομικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της οργάνωσης «Βραδινή Περίπολος», που επί ένα χρόνο πρωτοστατούσε στις προσπάθειες σωτηρίας του μνημείου και συνέλαβαν τον Πρόεδρο της οργάνωσης, Ντ. Λίπνερ.

Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά, στις 10 Μάη 2007, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εγκρίνει έκθεση όπου εκφράζεται η «αλληλεγγύη» του Σώματος προς την ακραία αντιδραστική κυβέρνηση της Εσθονίας! Το ψήφισμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «καλεί την ΕΕ να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Εσθονία σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στο Τάλιν»...

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος των «Πρασίνων», Ντανιέλ Κονμπεντίτ, υποστήριξε ότι «η απομάκρυνση ενός μπρούντζινου αγάλματος αδιαμφισβήτητα ομορφαίνει την εικόνα της πόλης», και από την άλλη ο πρόεδρος και ευρωβουλευτής τότε του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, έδωσε συγχαρητήρια στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί «υπερασπίζεται την Εσθονία»...

Το κοινό ψήφισμα που περιλαμβάνει την εν λόγω διατύπωση και υποστηρίχτηκε από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, την GUE και την Ευρώπη των Εθνών, προσυπογράφτηκε και από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη, ενώ θετική ψήφο πήρε και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΝ! Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρκετά κόμματα που συμμετέχουν στην πολιτική ομάδα της GUE - παρά το γεγονός ότι μεθοδεύτηκε να υπάρχει η υπογραφή της ομάδας στο ψήφισμα - καταψήφισαν την πρόταση, μεταξύ αυτών και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Και συγκεκριμένα κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΑΚΕΛ, του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών, ο ευρωβουλευτής του Ισπανικού ΚΚ, δύο ευρωβουλευτές του PDS (Γερμανία) και ένας του Γαλλικού ΚΚ. Υπέρ του ψηφίσματος, δηλαδή, και υπέρ του σημείου 4, ψήφισαν οι υπόλοιποι μαζί με τον κ. Παπαδημούλη του ΣΥΝ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν την ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, με επιστολή του προς τα μέλη της GUE, σημείωνε ότι η ύπαρξη και μόνο της αναφοράς στα γεγονότα του Τάλιν, επιβάλλει την καταψήφιση του αντιδραστικού αυτού κειμένου.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι στην Εσθονία οι συνεργάτες των ναζί γνωρίζουν τιμές και δόξες, ενώ οι αντιφασίστες αγωνιστές διώκονται, όπως φυσικά και οι κομμουνιστές. Ο «Μπρούτζινος Αλιόσα» ήταν αντιφασιστικό μνημείο. Στον Κόκκινο Στρατό δεν πολέμησαν μόνον οι Ρώσοι, αλλά και Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Γεωργιανοί, Αρμένιοι και άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων που υπήρχαν στην ΕΣΣΔ, καθώς, φυσικά, και Εσθονοί! Πάνω από 20.000 μαχητές του Εσθονικού Σώματος του Κόκκινου Στρατού και 500 Εσθονοί παρτιζάνοι βραβεύτηκαν με σοβιετικά παράσημα και μετάλλια. Το μνημείο του στρατιώτη - απελευθερωτή, που κατασκευάστηκε το 1947, είναι έργο του Εσθονού γλύπτη Εν Ρόος, ενώ πόζαρε για την κατασκευή του ο επίσης Εσθονός Αλμπερτ Γιόχανες Ανταμσον. Κι η ιδέα του γλύπτη ήταν να αναπαραστήσει έναν στρατιώτη του 8ου Εσθονικού Σώματος του Κόκκινου Στρατού, που πενθεί τους νεκρούς συντρόφους του...

Στας... Ευρώπας λοιπόν η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν ενδείκνυται για «αγωνιστική γυμναστική», πόσο μάλλον όταν αυτή χάθηκε στον αγώνα υπεράσπισης αξιών και συμβόλων τα οποία η ευρωένωση των μονοπωλίων και τα κόμματα που τη στηρίζουν, όπως ο ΣΥΝ, εχθρεύονται και πολεμούν με λύσσα. Στας... Ευρώπας «χέρι - χέρι» με τον αγοραίο αντικομμουνισμό και τη μαύρη αντίδραση.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ