Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
Συνέχιση της φιλολογίας για τον εκλογικό νόμο

Συνεχίστηκε και χτες η από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φιλολογία περί ισχύος από τώρα του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου. Νόμος ο οποίος χαρίζει στο πρώτο κόμμα πενήντα έδρες - έναντι σαράντα του επίσης καλπονοθευτικού νόμου Σκανδαλίδη - προκειμένου να εξασφαλίζεται η πολυπόθητη για το σύστημα αυτοδυναμία και «ισχυρή διακυβέρνηση».

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλος, απάντησε: «Είναι σαφές ότι οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρχει η ψυχολογία της πολιτικής σταθερότητας στον τόπο, ενόψει μάλιστα και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που ζούμε, είναι στη σωστή κατεύθυνση». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνήσει στην ισχύ του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Παρέπεμψε δε τους δημοσιογράφους «σε όσους άνοιξαν το θέμα», αφήνοντας υποτίθεται αιχμές για τους Παυλόπουλο, Μπακογιάννη, Ζαγορίτη που το έπραξαν.

Στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ ο βουλευτής Λέσβου Γ. Γιαννέλλης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην ψηφίσει ξανά νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης Εφετείου στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον βουλευτή έσπευσε να «μαζέψει» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, όπως και έγινε. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, υποβάθμισε το θέμα λέγοντας ότι πρόκειται για αίτημα τοπικού χαρακτήρα και η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.

Το ΠΑΣΟΚ

Συμμετέχοντας στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ρίχνει νερό στο μύλο της «εκλογολογίας», με αφορμή αυτή τη φορά το νέο εκλογικό νόμο. Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να απέρριψε τις προτάσεις των κυβερνητικών στελεχών για εφαρμογή του «νέου νόμου» από τις επόμενες εκλογές, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αρνητικά στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ «θα δεχόταν ενδεχομένως εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου, εάν γίνονταν οι εκλογές εδώ και τώρα», αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί υποθετικών σεναρίων».

Ο ίδιος επίσης χαρακτήρισε «εκτρωματικό τον εκλογικό "νόμο Παυλόπουλου"» και ανέφερε ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση «θα φέρει προς ψήφιση ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα είναι στηριγμένος στο λεγόμενο γερμανικό μοντέλο». Το μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ κινείται ακριβώς στην ίδια καλπονοθευτική λογική με τα εκλογικά μοντέλα που έχουν ψηφίσει προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέροντας: «Στις προτάσεις μας, προσπαθούμε να συγκεράσουμε και να ισορροπήσουμε την ανάγκη μεγαλύτερης αναλογικότητας και την ανάγκη να υπάρχουν και να προκύπτουν από τις εκλογές ισχυρές κυβερνήσεις». Δηλαδή, αλλοίωση της λαϊκής βούλησης με στόχο τη συγκρότηση κυβερνήσεων από τα κόμματα της άρχουσας τάξης που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ