Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ζητά, ουσιαστικά, να ενημερώνονται οι Αμερικανοί για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και παρεμβαίνει μέχρι και για το πανεπιστημιακό άσυλο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «αλλαγή» της προεδρίας Ομπάμα δεν «άλλαξε» τη γνωστή τακτική των ΗΠΑ να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στο εσωτερικό κυρίαρχων και ανεξάρτητων χωρών, να καλλιεργεί κλίμα τρομο-λαγνείας και στη βάση αυτού να προχωρεί σε υπόγειες ή σε άμεσες παρεμβάσεις και επεμβάσεις, με πρόσχημα σχεδόν πάντα την «τρομοκρατία» και με πραγματικό στόχο τους λαούς, το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η τακτική της σταδιακής έμμεσης ταύτισης με την έννοια «τρομοκρατία» κάθε φωνής και πράξης αντίστασης απέναντι στη στυγνή εκμετάλλευση του καπιταλιστικού συστήματος και στον ιμπεριαλισμό δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε τυχαία. Είναι όμως μια ακόμη ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία δεν αλλάζει τις πάγιες κινήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Πιο συγκεκριμένα, στην επικαιροποιημένη (3 Φλεβάρη) σχετική ενημερωτική σελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανάμεσα στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται για την Ελλάδα εκφράζεται «βαθιά ανησυχία για την αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων». Για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι «όπως και άλλες χώρες που είναι μέλη της συνθήκης του Σένγκεν, τα ανοιχτά σύνορά της με τους Ευρωπαίους γείτονές της επιτρέπουν την ενδεχόμενη είσοδο και έξοδο τρομοκρατών».

Προχωρώντας περαιτέρω την τρομολαγνική ανάλυση, υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ντόπιες «ριζοσπαστικές οργανώσεις που διαπράττουν βίαιες ενέργειες εναντίον ελληνικών και ξένων στόχων» και προστίθεται ότι μετά την εξάρθρωση της «17Ν», «στην πορεία του χρόνου αναδείχτηκαν άλλες οργανώσεις που συνέχισαν να δραστηριοποιούνται και έχουν επιτεθεί βίαια εναντίον ελληνικών και ξένων στόχων». Ως παραδείγματα της δράσης τέτοιου είδους οργανώσεων αναφέρονται η επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα το Γενάρη του 2007, αλλά και η πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Απαιτούν ενημέρωση για διαδηλώσεις και θέτουν αιχμές για το πανεπιστημιακό άσυλο

Η αμερικανική παρέμβαση, όμως, δε σταματά εδώ. Αντίθετα, προκαλεί πολύ περισσότερο βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» τους αγώνες του εργατικού κινήματος, ενώ επί της ουσίας εκφράζει τη δυσφορία της για την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου, δίνοντας «έμμεσες οδηγίες» στην ελληνική κυβέρνηση για το τι πρέπει να πράξει. Αφού στη συγκεκριμένη σελίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα γίνονται συχνά απεργίες και διαδηλώσεις, οι οποίες γενικώς «κινούνται εντός των ορίων του νόμου γιατί η Ελλάδα είναι μια σταθερή δημοκρατία», υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δε συμβαίνει, «όπως μετά τον πρόσφατο θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που αποτέλεσε το έναυσμα για τα γνωστά γεγονότα του Δεκεμβρίου».

Με έμμεσο τρόπο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά η αμερικάνικη πρεσβεία να παίρνει «έγκαιρη» ενημέρωση για το πού θα γίνουν διαδηλώσεις, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ορισμένες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώνονται σε περιοχές (Σύνταγμα, Πολυτεχνείο, Εξάρχεια, Ομόνοια, Αριστοτέλους) στις οποίες συχνάζουν τουρίστες και ότι όταν υπάρχουν διαδηλώσεις οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται και να αποφεύγουν τις περιοχές αυτές».

Συνεχίζοντας τη διατύπωση «σαφών οδηγιών προς ναυτιλλομένους», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «σημειώνει» ότι υπάρχουν χώροι όπου η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπεται να εισέρχεται, όπως είναι τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Για να καταλήξει ότι «έτσι ορισμένοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και διαπράττουν εγκληματικές πράξεις στους χώρους αυτούς», ζητώντας, δηλαδή, σχεδόν ανοιχτά την κατάργηση του ασύλου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ