Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΟΣ
Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι

Σε 24ωρο αποκλεισμό του λιμανιού, την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, προχωρούν οι κάτοικοι του νησιού, ενάντια στο «λοκ άουτ» των πλοιοκτητών

Μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Σάμου και τηςΙκαρίας, που είχαν μεγάλο αριθμό θυμάτων στο τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», ήρθε η ώρα της Πάρου να ξεσηκωθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, αποφάσισε τελικά να προχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη 25 Οκτώβρη, σε 24ωρο αποκλεισμό του λιμανιού, για όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που συμμετέχουν στην ακινητοποίηση των πλοίων στις 27 του μήνα. Μάλιστα καλεί όλο το λαό και τους φορείς της Πάρου και της Αντιπάρου να πάρουν μέρος σ' αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Εκτός απ' τον 24ωρο αποκλεισμό, το ΔΣ αποφάσισε ακόμα να επιδιώξει την ύπαρξη κοινής στάσης από όλα τα νησιά και ιδιαίτερα αυτά της άγονης γραμμής και παράλληλα να επιδιωχτεί κοινός συντονισμός με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σάμου και της Ικαρίας. Επίσης δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει κι άλλη κινητοποίηση - αυτή τη φορά στις 8 Νοέμβρη - σχετικά με τα ζητήματα της ακτοπλοΐας και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Στο ψήφισμά του το ΔΣ τονίζει πως πρέπει επιτέλους να μπει φραγμός στη χρόνια εφοπλιστική ασυδοσία και η κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο πλαίσιο της αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, «που θα πρέπει να προασπίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ακτοπλοΐας, το δημόσιο συμφέρον και τον εθνικό ρόλο των θαλάσσιων συγκοινωνιών στο Αιγαίο». Επισημαίνει πως θεωρεί απαραίτητη τη σύσταση ενός οργανισμού με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων (εργαζόμενοι στη ναυτιλία, αρμόδιοι φορείς και ΤΑ), που με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες θα χορηγεί άδειες σκοπιμότητας με απαραίτητες τις εξής προϋποθέσεις: Την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με πλοία συμβατικής τεχνολογίας, τον καθορισμό δρομολογίων ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες όλων των νησιών και όλες τις εποχές του έτους και τη ρύθμιση των δρομολογίων, ώστε να αποφεύγονται οι ταυτόχρονες αφίξεις και αναχωρήσεις με όλες τις αρνητικές τους συνέπειες.

«Ο τραγικός χαμός τόσων συνανθρώπων μας δεν αφήνει πλέον περιθώρια για εκπτώσεις στα θέματα ασφάλειας και αξιοπλοΐας. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και μπορεί να γίνει αυστηρότερο. Η τήρησή του είναι το πρόβλημα, από όλους εκείνους που είναι ταγμένοι για την εφαρμογή του. Τα όργανα ελέγχου ασφαλείας και αξιοπλοΐας έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα.

Στη συνέχεια προτείνει μια σειρά μέτρων, «που πρέπει να παρθούν άμεσα», ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση της ακτοπλοΐας και η ασφαλής μεταφορά των επιβατών. Μεταξύ άλλων το ΔΣ της Πάρου ζητά τακτικούς και έκτακτους ελέγχους για την αξιοπλοΐα, την ύπαρξη και καλή λειτουργία των μέσων διάσωσης, τακτική άσκηση των πληρωμάτων και ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα μέσα διάσωσης και τήρηση του ορίου ηλικίας των πλοίων. Αναφέρει ακόμα πως το πρόσφατο ναυάγιο απέδειξε πως ο κρατικός μηχανισμός διάσωσης ήταν ανύπαρκτος και πως η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει τα μέτρα και το σχεδιασμό αντιμετώπισης τέτοιων αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ