Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Χτύπημα από ανεργία και «μαύρη εργασία»

Στόχος να διοχετευθούν τα 3,5 τρισ. δρχ. των ταμείων στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το διοικητή του ΙΚΑ, που μίλησε σε σχετική εκδήλωση στη Ρόδο

Η «μαύρη εργασία», η ανεργία και η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, «γονατίζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας σε τεράστια οικονομικά ελλείμματα, τα οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση χωρίς δισταγμό για να δικαιολογήσει τα μέτρα που πρόκειται να πάρει σε βάρος των ασφαλισμένων, χτυπώντας το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα στοιχεία που δείχνουν τις κύριες «πληγές» του ασφαλιστικού συστήματος, παρουσιάστηκαν χτες σε διημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ σε συνεργασία με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ στη Ρόδο, με τίτλο: «Το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης». Στην εκδήλωση, μίλησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Β. Κόκκαλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Γ. Κουτρουμάνης και οι Γ. Ρωμανιάς και Σ. Ρομπόλης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, 450 χιλ. εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, χωρίς να υπολογίζονται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι! Από την εισφοροδιαφυγή, το ΙΚΑ μόνο χάνει 405 δισ. δραχμές ετησίως! Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν 1 τρισ. δραχμές ετησίως από την εισφοροδιαφυγή. Την επόμενη δεκαετία, θα παρουσιαστεί έλλειμμα 10 τρισ. δραχμές από την εισφοροδιαφυγή, 5 τρισ. δραχμές από την ανεργία και συνολικά 26 τρισ. δραχμές, αν υπολογιστούν και άλλες, θεσμικού χαρακτήρα απώλειες και τα ποσά που δαπανούνται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά δεν αποδίδονται από την κυβέρνηση στα ταμεία. Ετσι, αποκαλύπτεται περίτρανα ότι αν χρειάζεται κάτι να γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, αυτό έχει να κάνει με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τουλάχιστον όχι με τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 25% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 1/5 των επιχειρήσεων παντός είδους δεν είναι καταγεγραμμένες στο ΙΚΑ!

Γενικά, οι συνολικές οφειλές του κράτους προς το ΙΚΑ από το 1975 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1,3 τρισ. δραχμές και μάλιστα με μέτριους υπολογισμούς! Επίσης, το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ είναι στην κατηγορία της κατώτερης σύνταξης. Ο μέσος όρος των συντάξεων όλων των ταμείων είναι της τάξης των 150 χιλ. δραχμών, ενώ εργαζόμενοι που πρόσφατα συμπλήρωσαν την 35ετία και συνταξιοδοτήθηκαν, παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί με το 50% των αποδοχών που είχαν πριν μια 5ετία!

Στη διημερίδα δε συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή του ΠΑΣΟΚ, μίλησε όμως ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η ΑΕΔΑΚ, η Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, θα είναι έτοιμη τα Χριστούγεννα να ρίξει στο Χρηματιστήριο τα πρώτα 600 δισ. δραχμές, από τα αποθεματικά του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Μάλιστα, ο Μ. Νεκτάριος δήλωσε ότι «ο απώτερος στόχος» είναι να οδηγηθούν στο Χρηματιστήριο τα 3,5 τρισ. δραχμές των αποθεματικών όλων των ταμείων!!!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, είπε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι ανασφάλιστος και ότι κανένας συνταξιούχος δεν πρέπει να ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Ωστόσο, η τοποθέτησή του γενικά κινήθηκε στα πλαίσια της ευρωϋποταγής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Νότης Δούκας, ο οποίος τόνισε ότι ο προσανατολισμός και αυτής της εκδήλωσης θα έπρεπε να είναι έξω από τις επιταγές του κεφαλαίου και να έρθει σε σύγκρουση με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να πλήξει και το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ