Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BΟΥΛΗ
«Ανταρσία» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Ανάγκασαν τον Ε. Βενιζέλο να αποσύρει τη διάταξη για τη διάκριση των εκλογικών περιφερειών σε ελάσσονες και μείζονες

Η οργανωμένη και σε έντονο ύφος αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος ανάγκασε τον Ε. Βενιζέλο να αποσύρει τη διάταξη σχετικά με τη διάκριση των εκλογικών περιφερειών σε μείζονες και ελάσσονες. Η διάταξη αυτή άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της καθιέρωσης του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος των βουλευτών θα εκλέγεται με λίστα και ένα άλλο σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Κατά της διάταξης είχαν ταχθεί το ΚΚΕ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Κρητικός, Παπαθεμελής, Καστανίδης, Παπαηλίας, Αρσένης) οι οποίοι μετά την ανακοίνωση του προέδρου ότι η διάταξη υπερψηφίστηκε αντέδρασαν έντονα, φωνάζοντας ότι αυτή είχε καταψηφιστεί.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο, η συνεδρίαση διακόπηκε και αφού ηρέμησαν τα πνεύματα βουλευτές της ΝΔ υπέβαλαν πρόταση να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να καταψηφιστεί η διάταξη ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι την αποσύρει. Κατά τον εισηγητή της πλειοψηφίας η διάταξη δεν προσέθετε τίποτα το καινούριο στα ήδη ισχύοντα, αφού ο νόμος προβλέπει το διαχωρισμό των περιφερειών σε μείζονες και ελάσσονες. Αναπτύχθηκαν για το θέμα, είπε, περιττά σενάρια επί θεμάτων που είναι αυτονόητα και υποσχέθηκε ότι το θέμα θα το διευκρινίσει στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση οξύνθηκε με τον Ε. Βενιζέλο να λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που λένε και κάνουν ό,τι θέλουν και άλλοι που έχουν το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος και με τον Χ. Καστανίδη να του απαντάει ότι όλα αυτά είναι θέμα συνείδησης.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν στο περιθώριο της συνεδρίασης ότι η διάταξη αυτή εάν δεν αποσύρονταν στην επιτροπή θα καταψηφίζονταν σίγουρα στη συζήτηση που θα γινόταν στην Ολομέλεια γιατί δε δέχονται να υπάρχουν βουλευτές δύο κατηγοριών αυτοί που θα διορίζονται από τον αρχηγό (λίστα) και αυτοί που θα "ματώνουν" στις μονοεδρικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ