Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλασικοί - Μεσαιωνικοί χρόνοι, 0-1...

Σχεδιαστική αναπαράσταση του καταλύματος της Ισπανίας
Σχεδιαστική αναπαράσταση του καταλύματος της Ισπανίας
Ευτυχώς, που τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή, για την κατασκευή της Αττικής Οδού, στο σημείο όπου διακλαδώνεται με τη λεωφόρο Σπάτων, κοντά στην Παλλήνη, δεν ήταν στη μέση του έργου, αλλά παραδίπλα και έτσι θα σωθούν.

Αλλιώς, θα ακολουθούσαν τη «μοίρα» των υπόλοιπων αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, αλλά είχαν την «ατυχία» να βρίσκονται εκεί όπου περνάει ο νέος δρόμος, με συνέπεια την επικείμενη διάλυσή τους. Υπέρ αυτής της «λύσης» γνωμοδότησε και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην προχτεσινή του συνεδρίαση, ακολουθώντας τη λογική του μικρότερου κακού.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν λείψανα τριών σπιτιών, μία αγροτική οδός με χτιστά όρια, ίχνη μεταλλουργικής δραστηριότητας και κατασκευής σιδερένιων αντικειμένων στους αύλειους χώρους των κτισμάτων, καθώς και άμορφες μάζες μολύβδου, που παραπέμπουν σε παραγωγή μολύβδου από λιθάργυρους. Επίσης βρέθηκαν τρία ορθογώνια ορύγματα, στα οποία καταλήγουν αυλάκια και πιθανόν πρόκειται για δεξαμενές νερού. Τα ευρήματα εντάσσονται χρονικά στην κλασική περίοδο και συγκεκριμένα ανάμεσα στον 4ο και 2ο αιώνα π.Χ.

Ολα τα παραπάνω, πλην της μίας οικίας θα καταστραφούν, αφού πρώτα δημοσιευτούν, ενώ η μία οικία θα προστατευτεί με στέγαστρο.

Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του καταλύματος της Ισπανίας στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Συγκεκριμένα πρόκειται να αποκατασταθεί η ανατολική πτέρυγα του καταλύματος και η μεγάλη αίθουσα του ορόφου, στη μορφή που είχε κατά την τελευταία φάση της Ιπποτοκρατίας.

Για να γίνει αυτό, δε θα διατηρηθούν οι μεταγενέστερες προσθήκες επί τουρκοκρατίας, καθώς και αρχική φάση της Ιπποτοκρατίας, λόγω ζημιών που έχουν υποστεί, αλλά και της καταστροφής αρχιτεκτονικών στοιχείων της τελευταίας φάσης της Ιπποτοκρατίας, σε περίπτωση που θα διατηρούνταν η αρχική.

Το κτίριο είναι το μεγαλύτερο από τα σωζόμενα μεσαιωνικά καταλύματα της Ρόδου, με τη βόρεια όψη του να έχει μήκος 35 μέτρα. Είναι δε το μοναδικό από τα Ιπποτικά καταλύματα που δεν ολοκληρώθηκαν οι αναστηλωτικές εργασίες των Ιταλών από το 1923 έως το 1945. Το ισόγειο αποτελείται από δύο κτίσματα τα οποία ενώθηκαν σε ενιαίο όροφο, μέσω θολωτού «διαβατικού». Η κύρια είσοδος βρίσκεται επί της οδού Ιπποτών. Τα οικόσημα που βρίσκονταν πάνω στο «διαβατικό» βρίσκονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης το μνημείο θα είναι επισκέψιμο από το κοινό και θα αποτελεί ένα αυθεντικό δείγμα μεσαιωνικού καταλύματος της εποχής της Ιπποτοκρατίας στη Ρόδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ