Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ανεβαίνει ο πληθωρισμός, διπλά χαμένοι οι εργαζόμενοι

Το δίδυμο «πετρέλαιο - δολάριο» θεωρείται υπεύθυνο για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο μήνα. Το ποσοστό του πληθωρισμού στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ» ήταν 2,8%, πολύ μακριά από το στόχο του 2% που είχε θέσει η Κομισιόν για το τέλος του 2000. Τον εκτροχιασμό παραδέχτηκε και ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά Πέδρο Σόλμπες.

Οσο και αν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν να εμφανίσουν την εξέλιξη ως αποτέλεσμα αντικειμενικών παραγόντων (κυρίως εξωτερικών), η πορεία του πληθωρισμού οφείλεται και στη δική τους πολιτική. Αφήνοντας ασύδοτες τις εταιρίες πετρελαίου και τα διυλιστήρια να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, διατηρώντας την υψηλότατη φορολογία στα καύσιμα, οι «δεκαπέντε» ήταν από τους κύριους παράγοντες της αύξησης των τιμών. Η απροθυμία τους, εξάλλου, να πάρουν μέτρα ενίσχυσης του ΕΥΡΩ οδήγησε στην αρνητική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και στην ανατίμηση του δολαρίου, αφού αυτή η εξέλιξη ωφελούσε τις εξαγωγικές δραστηριότητες των μεγάλων χωρών - μελών.

Φυσικά, τις συνέπειες από την άνοδο του πληθωρισμού τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Τώρα, όμως, οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν και την «αντιπληθωριστική» πολιτική. Μετά την ανακοίνωση των ποσοστών πληθωρισμού του Σεπτέμβρη, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν ότι πρέπει να προωθήσουν ταχύτερα και πιο αποφασιστικά τις «διαρθρωτικές αλλαγές» στην αγορά εργασίας και το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι βγαίνουν διπλά χαμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ