Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο βαθιά στην εσωστρέφεια
  • Νέο επεισόδιο στην κόντρα Μητσοτάκη -Κεφαλογιάννη
  • Τις επόμενες μέρες η «απάντηση» Καραμανλή

Ολο και πιο βαθιά στη φθοροποιό εσωκομματική κρίση βυθίζεται η ΝΔ, ενώ ο Κ. Καραμανλής περιορίζεται, προς το παρόν, να παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να φαίνεται ότι διαθέτει κάποιο «σχέδιο εξόδου» από την εσωστρέφεια που κυριαρχεί.

Η κόντρα Μητσοτάκη - Γ. Κεφαλογιάννη, που χτες συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους, ρίχνει βαριά τη σκιά της στο εσωκομματικό τοπίο, ενώ καθιστά αναποτελεσματικές τις όποιες απόπειρες της ηγεσίας να αναδείξει τα «μεγάλα προβλήματα» και να περάσει στην αντεπίθεση έναντι της κυβέρνησης. Ο Κ. Καραμανλής δεν κρύβει πλέον την ενόχλησή του και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να απαντήσει κυρίως στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του την Κυριακή σε κομματική συγκέντρωση στη Λάρισα. Μέχρι τότε αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται «ανενόχλητα», γιατί εκτιμά ότι οι δύο πρωταγωνιστές της «κρητικής βεντέτας», προκαλούν την οργή της κομματικής βάσης και φθείρονται.

Χτες σημειώθηκε νέο επεισόδιο στο σίριαλ της κόντρας του Κ. Μητσοτάκη με τον Γ. Κεφαλογιάννη. Ο πρώτος κληθείς να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του Γ. Κεφαλογιάννη περί πισώπλατων μαχαιρωμάτων στην παράταξη, απάντησε απαξιωτικά: «Ελεος! Μη ζητάτε να ασχοληθώ με τον κ. Κεφαλογιάννη. Επιτέλους, η εμπάθεια και ο παραλογισμός έχουν τα όριά τους». Επέμεινε όμως στα όσα είπε περί ανατροπής της κυβέρνησής του λέγοντας ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικά βεβαιωμένο, γεγονός ότι την κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 την ανέτρεψαν τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα με όργανο τον Α. Σαμαρά». Παράλληλα όμως δε δίστασε να απαντήσει έμμεσα πλην σαφώς στη Ρηγίλλης που αποδοκιμάζει το γεγονός ότι ο επίτιμος επιμένει σε «παλιές ιστορίες», λέγοντας ότι «το να θυμίζει κανείς, σήμερα μάλιστα που όλοι μιλούν για τα διαπλεκόμενα, ασφαλώς δε βλάπτει τη ΝΔ». Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος υποστήριξε, έμμεσα πλην σαφώς, ότι «δε βολεύει τον κ. Μητσοτάκη να πάει καλά ο Κ. Καραμανλής και η ΝΔ», ενώ τον κάλεσε να διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τα όσα σχετικά υπαινίχθηκε στη συνέντευξή του στο «Βήμα». Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλο, διαμαρτυρόμενος για τη δήλωσή του, με την οποία χαρακτήριζε τις απόψεις τους προσωπικές.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον «Φλας», είπε ότι «παγίως δε σχολιάζει τις δηλώσεις του Γ. Κεφαλογιάννη», αλλά την ίδια στιγμή επιχειρώντας να συμβάλει στην εκτόνωση της κόντρας πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα». Παράλληλα υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι δεν ανακίνησε κανένα θέμα και επανέλαβε μια σταθερή θέση του, ενώ φρόντισε να επαναλάβει ότι «έχει κλείσει» το θέμα για την επιστροφή του Α. Σαμαρά στη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, όμως, ορισμένα στελέχη προσκείμενα στον πρόεδρο της ΝΔ, ασκούν πιέσεις να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και μάλιστα δε διστάζουν να προτείνουν την οριστική διαγραφή του Κ. Μητσοτάκη από τη ΝΔ. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο στρατόπεδο των «καραμανλικών» μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη «όλα αυτά που συζητούνται αφορούν το παρελθόν και όχι τη σημερινή ΝΔ». Γενικότερα φαίνεται να αναζωπυρώνεται η χρόνια διαμάχη «καραμανλικών -μητσοτακικών», αλλά δε φαίνεται ότι έχει επέλθει ακόμα το πλήρωμα του χρόνου για την οριστική ρήξη. Στην κόντρα Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη παρέμβηκε και ο Στ. Μάνος, δηλώνοντας ότι «ο κ. Σαμαράς έκανε κακό στην Ελλάδα, είναι ο μόνος υπουργός που έριξε κυβέρνηση στη μεταπολίτευση και αυτό είναι κάτι που δεν είμαι διατεθειμένος εύκολα να το ξεπεράσω».

Η Ρηγίλλης επιχειρεί ως αντιπερισπασμό να εστιάσει το ενδιαφέρον στην εξόρμηση προς το λαό, που εγκαινιάζεται την Κυριακή με την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Λάρισα. Τις δύο προηγούμενες μέρες αρκετά ηγετικά στελέχη της ΝΔ θα περιοδεύσουν στη Θεσσαλία για την προετοιμασία της συγκέντρωσης. Στόχος της εξόρμησης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, «είναι η ρεαλιστική προσέγγιση των προβλημάτων της Θεσσαλίας, η αντιμετώπιση των τραγικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες»(!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ