Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργισμένη διαμαρτυρία για το έγκλημα

Στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία χτες, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Παραρτήματος στο Μετρό

Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Motion Team

Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Περίσσεψε χτες η οργή των οικοδόμων της Θεσσαλονίκης για το θάνατο του συναδέλφου τους Βλαδίμηρου Μαμπετζίδη, που έχασε τη ζωή του προχτές, στο εργοτάξιο του Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, καταπλακωμένος από την μπούμα γερανού που σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες λειτουργούσε χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Τη χθεσινή συγκέντρωση ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την αντεργατική πολιτική, που δημιουργεί το έδαφος και καλύπτει τα εγκλήματα των εργοδοτών, διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το Παράρτημά του στα έργα του Μετρό, έχοντας κηρύξει στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Οι συνάδελφοι του σκοτωμένου εργάτη έβαλαν λίγα λουλούδια στα σύρματα του εργοταξίου της «Θεμελιοδομής», όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 50χρονος οικοδόμος. Αμέσως μετά συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στο Μετρό. Με συνθήματα «Για τα κέρδη τους σκοτώνουν τους εργάτες και τα υπουργεία τους κάνουνε τι πλάτες», «Οχι άλλο αίμα στο ΜΕΤΡΟ» οι εργαζόμενοι, μαζί με τη διοίκηση του Συνδικάτου, συνδικαλιστές της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και την βουλευτή του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, διέσχισαν με πορεία κεντρικούς δρόμους της πόλης και έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Λίγα λουλούδια στο εργοτάξιο, όπου σκοτώθηκε ο 50χρονος συνάδελφός τους

Motion Team

Λίγα λουλούδια στο εργοτάξιο, όπου σκοτώθηκε ο 50χρονος συνάδελφός τους
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Στ. Καλαφάτη. Απαίτησαν, ανάμεσα σε άλλα, τη συγκρότηση Επιτροπής για τις Συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας των χώρων εργασίας η οποία με ψήφο της εργατικής πλευράς να έχει δικαίωμα να σταματήσει τις εργασίες σε οποιοδήποτε χώρο αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας κι υγιεινής.

Είχαν προειδοποιήσει

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι το Συνδικάτο είχε ενημερώσει εδώ και καιρό όλους τους αρμόδιους φορείς για τα εργατικά ατυχήματα στο Μετρό κι είχε προειδοποιήσει ότι το θανατηφόρο ατύχημα ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αν δεν παρθούν μέτρα ασφαλείας. «Μετά από σωρεία ατυχημάτων και τις πάμπολλες παρεμβάσεις του Συνδικάτου είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για ατύχημα. Πρόκειται για στυγνή εργοδοτική δολοφονία, για την οποία ευθύνεται ολόκληρο το πλέγμα των εργοδοτών που εμπλέκονται στο έργο. Εμπλέκεται το κράτος τους κι οι υπηρεσίες του που δίνουν άλλοθι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, αρκεί να προχωρήσει το έργο με το χαμηλότερο κόστος, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες και στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Μπροστά στις προτεραιότητες αυτές, η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλειά της δεν έχουν καμία απολύτως αξία», σημειώνει το Συνδικάτο.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος μαζί με το ταξικό Συνδικάτο Οικοδόμων, καταγγέλλοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, την επί της ουσίας ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, τα ταξικά συνδικάτα να συμπαραταχτούν με τους εργάτες του Μετρό. Να απαιτήσουν να γίνει σεβαστή η ζωή και η υγεία των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ