Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Κουτσουρεμένες αυξήσεις μακριά από τις ανάγκες

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην 48ωρη απεργία, στις 11 και 12 Φλεβάρη, διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό

Το κουτσούρεμα ακόμα και αυτών των συμπεφωνημένων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έρχεται σαν συνέπεια του διαβόητου διαλόγου, στον οποίο σύρθηκε, εδώ και δυο χρόνια, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ και στον οποίο αντιτάχτηκε με συνέπεια ευθύς εξ αρχής η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ).

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε προχτές η κυβέρνηση στη Βουλή και με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση που υπογράφτηκε την 1.12.2008 προβλέπει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μικρότερες κατά 50-100 ευρώ των συμφωνηθέντων. Δεν περιλαμβάνει το αφορολόγητο των εφημεριών άνω των τεσσάρων. Παραλείπει οιανδήποτε αναφορά στη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης, η οποία είχε συμφωνηθεί να είναι ετήσια.

Κάτω από το βάρος των εκρηκτικών αναγκών των νοσοκομειακών γιατρών, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αναγκάστηκε χτες να καταγγείλει τη σύμβαση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση και να προκηρύξει 48ωρη απεργία (11 και 12 Φλεβάρη 2009), όπως πρότεινε η ΔΗΠΑΚ, αλλά με περιεχόμενο τη σύμβαση που υπέγραψε με το υπουργείο Υγείας την 1.12.2008.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ παραγνωρίζει, εσκεμμένα, ότι και αυτή η συμφωνία - πέραν του ότι προσδένει το ιατρικό μισθολόγιο στην πολιτική της άγριας λιτότητας της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία - έχει ως οριστική κατάληξη τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς συντάχτηκε στη βάση των κοινοτικών οδηγιών, όταν, ήδη, με βάση την εφαρμογή Προεδρικών Διαταγμάτων και κοινοτικών οδηγιών, προβλέπουν την (κατά μέσο όρο) εβδομαδιαία απασχόληση μέχρι και 48 και 56 ώρες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, αντίστοιχα. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή προωθείται στο φόντο των αντιδραστικών κοινοτικών προοπτικών για την εφαρμογή του 65ωρου.

Μάλιστα, στην απόφασή της, η πλειοψηφία καλεί τους γιατρούς να καταθέσουν προγράμματα μέχρι τις 10.2.2009 βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις 48 και 56 ώρες για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους, αντίστοιχα, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει ότι έτσι ανοίγουν την «κερκόπορτα» για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών. Αλλωστε, η κυβέρνηση και με την πρακτική στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου έδειξε πόσο ...φερέγγυα είναι στις συμφωνίες της και ότι υπεράνω αυτών μπαίνουν τα κοινοτικά δεδομένα.

Δικαιώνεται η ΔΗΠΑΚ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, οι σύμβουλοι της ΔΗΠΑΚ επισήμαναν τις ευθύνες της πλειοψηφίας, που με τη συμμετοχή τους στο «διάλογο» καλλιέργησαν κλίμα εφησυχασμού και «συναινετικών» προσδοκιών. Καταψήφισαν το περιεχόμενο - που υπερψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις - και καλούν τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις και στην 48ωρη απεργία με περιεχόμενο μακριά από τις κοινοτικές οδηγίες και τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να διεκδικήσουν σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ