Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Από αύριο η 48ωρη απεργία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, στις 12 μ., αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο και μεθαύριο από τους γιατρούς των νοσοκομείων
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο και μεθαύριο από τους γιατρούς των νοσοκομείων
Μετά το «διαβόητο διάλογο» - που κατέληξε σε αθέτηση ακόμα και των συμπεφωνημένων - τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό για την αντιμετώπιση της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Το στίγμα του αυταρχισμού έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τάχτηκε κατά των κινητοποιήσεων των γιατρών, ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι η στιγμή να βγαίνουμε στους δρόμους και να διεκδικούμε μαξιμαλιστικά αιτήματα». Βέβαια, ακόμα και αυτά που ο υπουργός Υγείας θεωρεί τώρα μαξιμαλιστικά είναι εκείνα που είχαν συνυπογράψει με την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ την 1.12.2008.

Της δήλωσης του υπουργού είχε προηγηθεί έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνου Ευσταθίου προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες με το οποίο καλεί τους «διοικητές των νοσοκομείων να μεριμνήσουν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία για την εκπόνηση των προγραμμάτων εφημερίας προκειμένου να καλυφθούν στο έπακρο οι ανάγκες των νοσοκομείων». Δηλαδή η αυτονόητη υποχρέωση για προσωπικό ασφαλείας - που πάντα τηρήθηκε στις απεργίες στα νοσοκομεία - χρησιμοποιείται ως μπαμπούλας προς τους απεργούς γιατρούς.

Την απεργία, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ επιχειρεί να την περιορίσει στην κύρωση των συμπεφωνημένων. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί προοπτική στον αγώνα, μακριά από το όχημα των κοινοτικών οδηγιών που οδήγησε στην κλαδική σύμβαση και καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρους στην απεργία και να διεκδικήσουν σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό.

Την απόφαση για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ πήρε χτες το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Επίσης υπερψηφίστηκε -εκτός απ' τη Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (στηρίζεται απ' τη ΝΔ) - η πρόταση της ΔΗΠΑΚ για συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, ώρα 12 το μεσημέρι. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» αποφάσισε για αύριο, ώρα 9 πμ, η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ