Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα εσωκομματική ένταση
  • «Υπό παραίτηση» ο Γ. Μανώλης μετά το άδειασμα από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά περιμένει πρώτα τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή
  • Αναμένεται παρέμβαση Κ. Καραμανλή για την εκλογολογία

Επανέρχεται, στο φόντο της διαρκώς τροφοδοτούμενης εκλογολογίας, η εσωκομματική ένταση στη ΝΔ μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να αποδοκιμάσει δημόσια τον Γ. Μανώλη για τις δηλώσεις του κατά της Ντ. Μπακογιάννη και τα σενάρια διαδοχής.

Ο γαλάζιος βουλευτής εμφανίζει τον εαυτό του υπό παραίτηση, παραπέμποντας όμως για ...σήμερα μετά τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή την υποβολή της παραίτησής του, αφήνοντας έτσι στον εαυτό του τη δυνατότητα «να το ξανασκεφτεί»... Η σαφής αποδοκιμασία του Μεγάρου Μαξίμου έγινε με γραπτή δήλωση του γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκη, στην οποία αναφερόταν ότι «χαρακτηρισμοί και αναφορές τέτοιου είδους για στελέχη της κυβέρνησης δε συμβαδίζουν ούτε με τις διαχρονικές αρχές και αξίες της μεγάλης παράταξης που όλοι υπηρετούμε, ούτε με το πρωταρχικό μέλημα όλων μας, που είναι το καλό του τόπου, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ευ. Αντώναρος, που αν και σημείωσε ότι δεν είναι εκπρόσωπος της ΝΔ, ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η δήλωση του Γ. Τραγάκη «με βρίσκει σύμφωνο». Περισσότερο συγκρατημένος ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης επιβεβαίωσε ότι είχε επικοινωνία με «το συνάδελφο και φίλο» Γ. Μανώλη, αλλά δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο «διότι δεν έχουμε ακόμη κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη για το ζήτημα αυτό». Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι επελέγη αυτή η αυστηρή αντιμετώπιση του «φλύαρου» βουλευτή, επειδή οι δηλώσεις του για τη διαδοχή στη ΝΔ αφ' ενός εκπέμπουν ηττοπάθεια και αφ' ετέρου είναι προσβλητικές για την υπουργό Εξωτερικών.

Ο ίδιος ο βουλευτής, που ομνύει στο όνομα του Κ. Καραμανλή και έχει εκφράσει την απόλυτη νομιμοφροσύνη του στην εφαρμοζόμενη πολιτική, μάλλον αιφνιδιάστηκε από το «άδειασμα» και την αποδοκιμασία που του έγινε, γεγονός που τον εξανάγκασε να μιλήσει, ανεπίσημα, ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από βουλευτής «για να μιλά ελεύθερα και να μη δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα».

Παρέμβαση Καραμανλή;

Την ίδια στιγμή, πυροδοτείται διαρκώς το κλίμα εκλογολογίας, δημιουργώντας ένα «θολό τοπίο» στο πολιτικό σκηνικό, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τα βλέμματα όλων στρέφονται σήμερα στην ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Βουλή, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε και χτες ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. «Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια στο θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος, χαρακτηρίζοντας «φαντασιόπληκτα σενάρια» τα όσα είχαν ακουστεί νωρίτερα στη Βουλή, από τον Θ. Πάγκαλο, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός θα κάνει σήμερα την κίνησή του στη Βουλή για τις πρόωρες εκλογές. Πάντως, την ίδια στιγμή, στη Ρηγίλλης συνεχίζονται οι πυρετώδεις οργανωτικές προετοιμασίες με την επίκληση των ευρωεκλογών. Στη χτεσινή συνεδρίαση του Διαγραμματειακού, σύμφωνα με δήλωση του Λ. Ζαγορίτη, συζητήθηκε «ο προγραμματισμός δράσης ενόψει των Ευρωεκλογών και πιο εξειδικευμένα οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε το προσεχές διάστημα και εντός Ελλάδος, στην Περιφέρεια και στο Κέντρο, αλλά και σε χώρες της ΕΕ». Πολλοί βουλευτές, όμως, αντιδρούν στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών: «Δεν μας εμποδίζει κανείς να κυβερνήσουμε. Δεν μας εμπόδιζε με 165 βουλευτές, δεν μας εμποδίζει κανείς με 151. Τώρα, γιατί θα έπρεπε να νοιαζόμαστε για εκλογές τώρα; Θα ήταν τακτικισμός σε αναντιστοιχία με την εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό και σε αναντιστοιχία με την κρισιμότητα των καιρών», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84») ο Σ. Τσιτουρίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ