Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Αμερικανοί είναι παρόντες

Η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα σπεύδει να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση πως η Ουάσιγκτον θα εξακολουθεί να παρεμβαίνει ενεργά στην πορεία των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της υπενθύμισης εντάσσονται:

  • Η χτεσινή επανεκκίνηση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
  • Η προγραμματισμένη για το επόμενο δεκαπενθήμερο επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.
  • Η επίσκεψη την ερχόμενη βδομάδα (σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Βήμα») δύο στενών συνεργατών του Ομπάμα σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα.

Οι δύο απεσταλμένοι του Μπαράκ Ομπάμα, ο γερουσιαστής του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Αλέξης Γιαννούλιας, θα έρθουν στην Αθήνα και ενδεχομένως θα συναντήσουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει, όπως υποστηρίζουν στο ΥΠΕΞ, συγκεκριμένο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για «επανεκκίνηση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έπειτα από μια χρονιά (2008) που η Αθήνα εμπόδισε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και προχώρησε στη σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Πιθανό θεωρείται, επίσης, το ενδεχόμενο να συζητηθεί και το θέμα της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, επιστολή στην οποία αναδεικνύουν τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο απέστειλαν προς τον πρόεδρο Ομπάμα 32 Αμερικανοί βουλευτές. Σε αυτή τονίζουν την ανάγκη να πειστεί η Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, στην Κύπρο και έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ θίγουν επίσης τα θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και της βίζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ