Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Παραινέσεις και ευχαριστίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Να διατηρήσει τις ισορροπίες αποφάσισε για ακόμα μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεσή του αναφορικά με την πρόοδο της Τουρκίας στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ακολουθώντας την πολιτική των παραινέσεων και των ευχαριστιών. Ετσι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στην έκθεσή της, εκφράζει την εκτίμησή της για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής και το ρόλο της ως διαμεσολαβητή στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την «Ευρεία Μέση Ανατολή».

Συνεχίζοντας σημειώνεται η «λύπη» του Σώματος για το ότι «η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση».

Παράλληλα αναφορικά με το Κυπριακό, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία μιας «συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζει τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Σύμφωνα με το κείμενο, η λύση αυτή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, περιλαμβανομένων των 4 θεμελιωδών ελευθεριών, αλλά και να εγκριθεί με δημοψήφισμα, ενώ τα μέλη της Επιτροπής, καλούν την Τουρκία «να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο ώστε να διευκολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων». Οσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας, η Επιτροπή, «εκτιμά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων» και θεωρεί ότι «η άρση του casus belli που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων αυτών». Ακόμα υπενθυμίζεται η δέσμευση της Αγκυρας για σχέσεις καλής γειτονίας και καλείται η τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες «για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Αναφορά γίνεται και στα νησιά Ιμβρος και Τενέδος, καλώντας την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις «για τη διατήρηση του διαπολιτισμικού τους χαρακτήρα και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Σχετικά με τις θρησκευτικές κοινότητες, πέραν της μουσουλμανικής, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει ότι «είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς».

Η Επιτροπή επιπλήττει την Αγκυρα για την καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ ζητά την κατάργηση του άρθρου 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, περί προσβολής της τουρκικής ταυτότητας.

Επίσης η Τουρκία καλείται να «αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία για τη διαρκή διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος». Οσον αφορά τον αγωγό «Nabucco», οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Τουρκία να υποστηρίξει πλήρως το έργο κατασκευής του, που είναι ευρωπαϊκής προτεραιότητας, μετά και την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία σχέση με την πραγματικότητα οι χιλιοακουσμένοι πανηγυρισμοί (2021-05-20 00:00:00.0)
Σε τροχιά «αναθεώρησης» των σχέσεων (2017-04-28 00:00:00.0)
Υπαγορευμένες από τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2010-01-28 00:00:00.0)
Προς υιοθέτηση της «εταιρικής σχέσης προσχώρησης» με την Τουρκία (2000-10-21 00:00:00.0)
Γαλλικά «παιχνίδια» με την Τουρκία (2000-10-06 00:00:00.0)
Βήματα προς την απόσχιση (1998-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ