Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κομμουνιστική Επιθεώρηση

«Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» είναι ο τίτλος της εκπομπής που θα μεταδοθεί σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 στον «902 Αριστερά στα FM». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου.

Αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ είναι η έκδοση του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού με άρθρα και μελέτες του Δημήτρη Γληνού στην παράνομη «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» της γερμανικής κατοχής, που θα παρουσιάσει η εκπομπή. Η έκδοση περιλαμβάνει σειρά άρθρων εξαιρετικού ενδιαφέροντος του μεγάλου κομμουνιστή δασκάλου, όπως για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, την Οκτωβριανή Επανάσταση και το εθνικό πρόβλημα, σοσιαλισμό και εθνικό ζήτημα, μαρξισμό-λενινισμό-σταλινισμό, για τα νεοελληνικά προβλήματα σε σχέση με το μαρξισμό-λενινισμό, το διεθνιστικό χαρακτήρα της Οκτωβριανής Επανάστασης αλλά και το γλωσσικό βυζαντινισμό. Επίσης, στο παράρτημα, δημοσιεύονται τρία άρθρα για το Δημήτρη Γληνό από εκλεκτές προσωπικότητες της διανόησης και της πολιτικής ζωής, που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» το 1944.

Αύριο Κυριακή στις 11.00 θα μεταδοθεί η εκπομπή «Ποιητική αδεία», Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης. Ιράν και Ιράκ είναι οι δύο χώρες την ιστορία των οποίων θα επιχειρήσει να προσεγγίσει η εκπομπή, στην τρίτη συνέχεια του ραδιοφωνικού «οδοιπορικού» στην ιστορία, στη θρησκεία και τους αγώνες των λαών της Μέσης Ανατολής.

Η ιστορία τους είναι και ιστορία λαών που αντιστέκονται σε όσους επιχειρούν - με κάθε μέσο, από τα ανοιχτά πραξικοπήματα ως τα θρησκευτικά σκοτάδια - να τους κρατήσουν υποταγμένους και είναι αυτή η θέληση αντίστασης που θέτει και το μέτρο των καθηκόντων που πρέπει να θέσει η εργατική τάξη αυτών των λαών, η οποία εξοπλισμένη με την επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου, είναι η μόνη συνεπής δύναμη που μπορεί επικεφαλής ενός αντιιμπεριαλιστικού μετώπου να φέρει τον αγώνα ως το τέλος, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για το σοσιαλιστικό μέλλον των χωρών αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ