Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο όνομα της κρίσης τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Κάμψη του ΑΕΠ 1,2% στην ευρωζώνη για το τέταρτο τρίμηνο του 2008. «Επιτακτική ανάγκη» η λήψη και νέων μέτρων, λέει η Κομισιόν

Εντείνονται τα κρισιακά φαινόμενα τόσο στις οικονομίες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης όσο και συνολικά στην ΕΕ των 27 κρατών. Το γεγονός αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ) που καταγράφουν τη μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ σε μια εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της υπερσυσώρευσης κερδών που είχε προηγηθεί στην προηγούμενη φάση του κύκλου καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

Η ΕΕ αξιοποιεί την κρίση προκειμένου να περάσει σειρά νέων μέτρων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα» και κερδοφορία των μονοπωλίων. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου Χ. Αλμούνια, δήλωνε ότι αυτές οι αρνητικές επιδόσεις καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων αλλά και την εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός της παραπέρα κλιμάκωσης της πολιτικής τους, στην προοπτική που βαρούν πλέον όλα τα αντιλαϊκά σφυριά του «ευρωμονόδρομου».

Η Κομισιόν, εκτός από το γενικό πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, έχει δρομολογήσει και ειδικές παρατηρήσεις και μέτρα για την Ελλάδα, κρίνοντας ανεπαρκές το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» που υπέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο αξιώνουν ταχύτερους ρυθμούς στην εφαρμογή της πολιτικής τους και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη κρίση. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι «είμαστε σε φάση διαπραγματεύσεων», ισχυριζόμενοι ότι «δεν υπάρχει θέμα απόρριψης του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους υπουργούς Οικονομίας (Εκοφίν) στις 10 του Μάρτη.

Στο δ' τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ στην ευρωζώνη των 16 κρατών διαμορφώθηκε 1,2% χαμηλότερα από το αντίστοιχο του δ' τριμήνου 2007. Συνολικά στην ΕΕ έπεσε σε ποσοστό 1,1%. Τα στοιχεία της «Γιούροστατ» αποτυπώνουν και την όξυνση της ανισομετρίας ανάμεσα στα κράτη που συναποτελούν τον ιμπεριαλιστικό σχηματισμό της ΕΕ. Για παράδειγμα, η πτώση των ρυθμών του ΑΕΠ στη Λετονία έφτασε σε -10,5% (επίπεδο «ρεκόρ» στην ΕΕ). Στη Γερμανία η πτώση διαμορφώνεται σε -1,6%, στη Γαλλία σε -1%, Ιταλία -2,6%, Πορτογαλία -2,1%, Αγγλία -1,8% κ.ά. Και βέβαια, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ιδωθούν κάτω από το πρίσμα του διαφορετικού βαθμού συσσώρευσης κεφαλαίων και των ρυθμών του ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη που είχαν συντελεστεί από προηγούμενες περιόδους. Θετικούς ρυθμούς μεταβολής (δ' τρίμηνο 2008)εξακολουθούν να εμφανίζουν : Ελλάδα (+2,6%), Κύπρος (+3%), Σλοβακία (+2,7%), Τσεχία (1%), Δανία (0,5%), που όμως σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται. Από τη λίστα απουσιάζουν ορισμένα κράτη που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία μέτρησης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) κομβικό σημείο για τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας είναι οι εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις και την ταξινόμησή τους άμεση συμβολή του τουριστικού κλάδου φτάνει στο 13% του ΑΕΠ της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ