Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυροδοτεί την εκλογολογία

Η τοποθέτηση - «χρησμός» του Κ. Καραμανλή και ο νέος γύρος περιοδειών που ξεκινά σήμερα από τη Φθιώτιδα ρίχνουν λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας για πρόωρες εκλογές

Νέα έξαρση σημειώνει η εκλογολογία μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, που άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ «λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο νέος γύρος περιοδειών που ξεκινά από σήμερα στην επαρχία.

Οι φραστικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι τάχα «θα ήταν καταστροφικό να γίνουν εκλογές εν μέσω της κρίσης» πέφτουν στο κενό, πολύ περισσότερο που όλες οι κινήσεις τους δείχνουν πως προετοιμάζονται πυρετωδώς για το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεαστεί και από την κατάληξη που θα έχουν τα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης και των «Βρυξελλών», καθώς προεξοφλείται ότι η Κομισιόν θα απορρίψει το επικαιροποιημένο σχέδιο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφενός δεν αποδέχεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί φέτος στο 1,1%, όπως αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης, και επιμένει στο 0,2%, ενώ δίνει περίοδο χάριτος δύο χρόνων για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αντί για τρία που θέλει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα κληθεί τις επόμενες βδομάδες να υποβάλει νέο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και δεσμεύσεις, γεγονός που πιθανόν να επηρεάσει και τους εκλογικούς σχεδιασμούς της.

Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, επέμενε χτες ότι τα όσα είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός για την εκλογολογία «ήταν ξεκάθαρα», δίχως βέβαια να απαντήσει στο γιατί απέφυγε να δεσμευτεί ότι δε θα γίνουν εκλογές και περιορίστηκε στο «χρησμό» ότι «ειδικά αυτή την ώρα εκείνο που μας απασχολεί δεν είναι οι εκλογές».

Την ίδια στιγμή όμως ο Κ. Καραμανλής ξεκινά νέο γύρο περιοδειών στην επαρχία, εξόφθαλμα προεκλογικού χαρακτήρα. Αρχή γίνεται σήμερα με την περιοδεία στο Νομό Φθιώτιδας, όπου θα επισκεφθεί τα έργα στο «πέταλο του Μαλιακού», όπως την υπό κατασκευή Σήραγγα Καλλιδρόμου και την κοιλαδογέφυρα του υπό κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου, στην περιοχή της Στυλίδας, προκειμένου να αναδείξει ότι η κυβέρνησή του είναι «κυβέρνηση έργων», αντιγράφοντας μεθόδους του προκατόχου του.

Παράλληλα, το σίριαλ της διαδοχολογίας συνεχίζεται χάρη στις συνεχείς δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών. Χτες ήταν η σειρά του Γ. Σαμαρά, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο πρώτος αρχηγός ελληνικού κόμματος μετά τη μεταπολίτευση που θα εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός». Οι ενθουσιώδεις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού για το πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν οφείλονται μόνο στην ευγνωμοσύνη του για την πρόσφατη υπουργοποίησή του αλλά και στο ότι θέλει να ενισχύσει τη θέση του ως «διαδόχου» του στην ηγεσία της ΝΔ, όπως προβάλλεται από πολλές πλευρές.

Το κυβερνητικό επιτελείο, που έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ανακοπής της πτωτικής πορείας και ανάκαμψης. «Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά στο πολιτικό σκηνικό», εκτίμησε (στον «Αλφα 9,89») ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα, μπορούμε να πάρουμε τις επόμενες εκλογές». Για την επίτευξη αυτού του στόχου θεώρησε ότι «οι αλλαγές που έχουν εμφανιστεί στη διαχείριση της καθημερινότητας από όλους μας στην κυβέρνηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Από την πλευρά του ο Γ. Σούρλας εκτιμά ότι δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ότι απαρχή των πολιτικών εξελίξεων θα είναι οι ευρωεκλογές. «Εκεί (σ.σ. στις ευρωεκλογές) θα γίνει καταγραφή. Εκεί θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και θα έχουμε εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά, και διευκρίνισε: «Με μια κυβέρνηση που θα έχει καλό ποσοστό, άρα προχωράει. Με μια κυβέρνηση που να μην έχει, άρα τι κάνει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσδιορίσουν τη θέση τους». Από την άποψη αυτή, κατέληξε ότι οι ευρωεκλογές «βγάζουν και κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ