Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πάλη για Υγεία στην υπηρεσία του λαού

Εκρηκτικές και επικίνδυνες καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και συνολικά στο χώρο της Υγείας έχει δημιουργήσει η πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν χρυσοπληρώσει για την Υγεία τους, ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να βάζουν ξανά και ξανά το χέρι βαθιά στην τσέπη την ώρα της ανάγκης. Τα δημόσια νοσοκομεία όλο και περισσότερο ιδιωτικοποιούν τμήματά τους και εμπορευματοποιούν υπηρεσίες, λειτουργώντας με επιχειρηματικά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό - λείπουν 25.000 νοσηλευτές και 3.500 γιατροί. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τη βδομάδα που πέρασε οι γιατροί στον «Ευαγγελισμό» έκαναν κινητοποίηση καταγγέλλοντας ότι κενές είναι σήμερα 1.381 οργανικές θέσεις προσωπικού και οι εργαζόμενοι και γιατροί «τεντώνονται» στα όρια των αντοχών τους για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών που συρρέουν στο νοσοκομείο. Αντίστοιχες απαράδεκτες καταστάσεις καταγράφονται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Οι ελλείψεις προσωπικού, οι ιδιωτικοποιήσεις πάνε χέρι χέρι με την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, την καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης του προσωπικού, την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία. «Ελλείψεις, συμβάσεις, STAGE, συνεργεία, κάνανε γαλέρες τα νοσοκομεία», φωνάζουν στις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι και γιατροί. Τώρα, δίνοντας τη χαριστική βολή στα δικαιώματα των γιατρών, με τη συναίνεση των πλειοψηφιών των ηγεσιών της ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ και «όχημα» την κλαδική σύμβαση, η κυβέρνηση προωθεί τη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, ενώ οι ευρωπαϊκές επιταγές μιλούν για εργασία 65 ώρες τη βδομάδα.

Τα νοσοκομεία, θύματα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που βολεύουν τους επιχειρηματίες που δρουν στο χώρο της βιοϊατρικής τεχνολογίας, του υγειονομικού υλικού, γενικά στο χώρο της Υγείας, αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού. Τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που σκοπίμως κρύβει απ' τους γιατρούς ότι οι οδηγίες της ΕΕ για το ωράριο εργασίας τους, που κόπτεται για την εφαρμογή τους, οδηγούν ουσιαστικά στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Σ' αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, μαζί με τους νοσηλευτές και γιατρούς, τους αγώνες των οποίων στηρίζει, να παλέψουν για ένα αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας 30ωρο - 5ήμερο - 6ωρο για τους υγειονομικούς και με κατώτερο βασικό μισθό για τον ειδικευόμενο γιατρό 1.700 ευρώ. Για μαζικές προσλήψεις με κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και των εργολάβων μέσα στα νοσοκομεία. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων για την Υγεία και κάθε είδους πληρωμών. Να σταματήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν για υπηρεσίες και παροχές Υγείας. Η ευθύνη αυτή είναι αποκλειστικά του κράτους. Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και τη δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και εξωτερικού εμπορίου φαρμάκων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ