Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτάσεις για ένα μέτωπο λαϊκής πάλης

Παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή στις εργασίες της Ημερίδας

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ημερίδας ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα της συζήτησης και επισήμανε: «Είναι τόσο άξια λόγου η σημερινή δουλιά που αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Συμπαράταξη, σε όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτής της Ημερίδας. Είναι πολύ σημαντικές, κατά την άποψή μου, οι εκτιμήσεις, οι διατυπώσεις, οι εισηγήσεις, οτιδήποτε έχει κατατεθεί σήμερα. Και φαίνεται ότι είναι έργο, προσπάθεια ψυχής. Δεν ήταν απλά και μόνο μια τυπική διαδικασία. Είναι ένα πλούσιο υλικό για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται, νοιάζεται, πονά την Αθήνα, τους ανθρώπους του μόχθου που ζουν σε αυτή την πόλη. Πιστεύω ότι μπορεί να εξοπλίσει τον καθένα με εφόδια, με όπλα, με επιχειρήματα, με αποδεικτικά στοιχεία για να δράσει, να εναντιωθεί στην καταστροφή η οποία καθημερινά αναπτύσσεται.

Η Συμπαράταξη, κατά την άποψη μου, έκανε σήμερα ένα ποιοτικό βήμα μπροστά. Διατυπώνει στην ουσία της μια πρόταση που έχει πνοή, έχει ζωή, έχει προοπτική και μπορεί να έχει πάρα πολλούς αποδέκτες».

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής, ανέδειξε την ανάγκη η πρόταση της Συμπαράταξης να φθάσει στην κοινωνία και να γίνει κτήμα του λαού: «Αν αυτή η πρόταση φτάσει να συζητηθεί με εκπροσώπους του εργατικού και ευρύτερα του μαζικού λαϊκού κινήματος, με κινήσεις πολιτών, με ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, αν συμπληρωθεί, ολοκληρωθεί, ενοποιηθεί, πιστεύω ότι θα καταφέρει να προσελκύσει πάρα πολλούς ανθρώπους και πολλές κοινωνικές δυνάμεις. Γιατί είναι πολλοί αυτοί που έχουν ανησυχίες, προβληματίζονται και συχνά το τελευταίο διάστημα κάνουν ένα βήμα και δραστηριοποιούνται. Ξεφεύγουν από τη μιζέρια της αδράνειας και αυτό είναι πολύ θετικό. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές υγιείς δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία. Δυνάμεις που θέλουν να δράσουν και να συμμετέχουν στα κοινά. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αλλοτριωθεί ακόμα, μπορεί και πρέπει με τέτοιου είδους προτάσεις, παρεμβάσεις και ενέργειες να κινητοποιηθούν. Οχι μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά και σε μια άλλη - πολύ βασική μας εκτίμηση - όπως είναι η υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος, το αντιπάλεμα του ιδιοτελούς ατομικού συμφέροντος του μεγάλου κεφαλαίου. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της ασφάλισης, ήταν μια κοινή μας προσέγγιση με τον Λεων. Αυδή.

Η εμπιστοσύνη σε αυτόν τον κόσμο που άρχισε το τελευταίο διάστημα να δραστηριοποιείται, μας οδηγεί, και πρέπει να μας οδηγεί, στην ένταση των προσπαθειών, στην ώθηση και επιτυχία νέων συσπειρώσεων, στην επιδίωξη να μπούνε ακόμα περισσότεροι στη δράση, στην αντίσταση, σε μια λογική σύγκρουσης, με τα πολιτικά, οικονομικά και ιδεολογικά συμφέροντα που καταστρέφουν οτιδήποτε έχει απομείνει ως ελεύθερος χώρος στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Με την έννοια του ελεύθερου χώρου, όχι ακριβώς με την ετυμολογική έννοια, αλλά και με ό,τι αυτές οι δυο λέξεις συνεπάγονται στη συνείδηση του ανθρώπου, στην ίδια την ανθρωπιά, στο όνομα της πάλης ενάντια στο κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου.

Τελειώνω, πιστεύοντας ότι αυτός ο κόσμος που ανησυχεί, πονά και νοιάζεται για την Αθήνα, μπορεί να διαμορφώσει ένα μέτωπο λαϊκής πάλης, για να υπερασπιστεί ή, αν θέλετε, να κάνουμε πιο πρακτικό εκείνο το σύνθημα που είχε η Συμπαράταξη «να υπερασπιστούν οι άνθρωποι την πόλη τους» από τις ύαινες, τα γεράκια, τους γύπες που καθημερινά πληγώνουν το σώμα της πόλης, όπως βέβαια πληγώνουν και βασανίζουν τους ανθρώπους με τη φτώχεια, τη λιτότητα, την ανεργία, την αμορφωσιά και τη μιζέρια.

Θα πάρουμε υπόψη μας, όχι μόνο ως Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, αλλά και στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ πάρα πολλές από τις εκτιμήσεις, προτάσεις, διαπιστώσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραπέρα δουλιά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ