Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Θεραπεία σε σκλήρυνση κατά πλάκας

Ομως η κλινική κλείνει, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς, που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, δίνει μέθοδος που εφαρμόζεται στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Ηδη, από το 1995 μέχρι σήμερα, 34 ασθενείς που έπασχαν από βαριά μορφή της νόσου έχουν θεραπευτεί.

Οπως επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Αχ. Αναγνωστόπουλος, η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει αφαίρεση αιμοποιητικών κυττάρων του ασθενούς, ο οποίος έχει υποβληθεί σε ειδική θεραπεία, στη συνέχεια εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει και χημειοθεραπεία για την καταστροφή του παθολογικού ανοσολογικού συστήματος και χορήγηση του μοσχεύματος (δηλαδή των αιμοποιητικών κυττάρων που είχαν αρχικά αφαιρεθεί από τον ασθενή), αφού αφαιρεθούν από αυτό τα παθολογικά κύτταρα.

Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής δεν είναι επίπονη, αλλά απαιτεί την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για ένα μήνα, ενώ το κόστος της ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια δραχμές και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η εφαρμογή της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων για περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, από την Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου αποτέλεσε παράδειγμα και για αντίστοιχες κλινικές του εξωτερικού και ήδη το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας παρέχει χρηματοδότηση για να γίνουν ανάλογες μεταμοσχεύσεις στις ΗΠΑ, ενώ η μέθοδος αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί και στον Καναδά για τη συγκεκριμένη νόσο.

Ωστόσο, όπως έγραψε ήδη η εφημερίδα μας, παρόλο που η Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΌΥ προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες σε ασθενείς που πάσχουν από βαριές παθήσεις, κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού. Η στελέχωσή του έγινε με προσωπικό από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που προσλήφθηκε για 11 μήνες και ήδη οι συμβάσεις του έχουν λήξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ