Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
«Λοκ άουτ» και εκχώρηση τομέων

Με πρόσχημα την υπόδειξη της πολεοδομίας να εκκενωθούν ορισμένα κτίρια, το νοσοκομείο τέθηκε εκτός της γενικής εφημερίας αλλά και της καθημερινής για ορθοπεδικά περιστατικά

Το «Ρίπειο» που έγινε ερείπιο λόγω της εγκατάλειψης...
Το «Ρίπειο» που έγινε ερείπιο λόγω της εγκατάλειψης...
Το μεσημέρι της 7.6.2000 ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μπήκε σχεδόν παραμιλώντας στην αίθουσα που συναντάται με τους δημοσιογράφους. Το προηγούμενο βράδυ σε ένα κτίριο του Ασκληπιείου Βούλας - το «Ρίπειο» - είχε πέσει η οροφή και τραυμάτισε σοβαρά έναν ασθενή στο κεφάλι.

Η συζήτηση των δημοσιογράφων με τον υπουργό άρχισε με αυτό το θέμα και ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα απαντούσε όταν θα είχε την έκθεση των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας, που επισκέφθηκαν το «Ασκληπιείο».

Ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος όταν έγινε υπενθύμιση του υπομνήματος της Νοσοκομειακής Επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που του κατέθεσε στις 17.5.2000. «Οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών στα παμπάλαια κτίρια "Αικατερίνης", "Λοβέρδειο", "Ρίπειο", "Παρασκευοπούλειο" δε μας τιμά ως νοσοκομείο. Οι λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν πρέπει να έχουν ορατό ορίζοντα και να ανταποκρίνονται στα χρήματα που επενδύονται», υπογράμμιζε η Νοσοκομειακή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ.

Παρόμοια υπομνήματα έχουν υποβληθεί δεκάδες, τόσο απ' τους γιατρούς όσο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά δεν υπήρξε καμιά απάντηση. Σε πρόσφατο έλεγχό της η πολεοδομία διαπίστωσε την τραγική κατάσταση της στατικότητας των ισόγειων κτιρίων του νοσοκομείου («Ρίπειο», «Ρακτιβάνειο», «Λοβέρδειο», «Αικατερίνης»), τα οποία βγήκαν εκτός λειτουργίας από την ανύπαρκτη συντήρηση τόσων χρόνων, και ζήτησε την εκκένωσή τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν το νοσοκομείο των 700 κλινών να λειτουργεί πλέον με 180 κλίνες.

Η πρόεδρος του νοσοκομείου, Γ. Πουλοπούλου, άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε σε ένα ιδιότυπο «λοκ άουτ»: Εθεσε το νοσοκομείο εκτός γενικής εφημερίας - που γίνεται κάθε τρίτη μέρα - αλλά και εκτός της ορθοπεδικής εφημερίας, που γίνεται κάθε μέρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με πρόσχημα τις επισκευές που χρειάζονταν τα κτίρια των μαγειρείων και των πλυντηρίων, εκχώρησε σε ιδιώτες τη σίτιση και τον ιματισμό, έναντι 500 εκατ. δρχ. και 300 εκατ. δρχ. το χρόνο αντίστοιχα, όταν η ετήσια μισθοδοσία των εργαζομένων στον ιματισμό ήταν μόλις 142 εκατ. το χρόνο.

Οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ Γενική Συνέλευση, αλλά και συμβολική κατάληψη του γραφείου της προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου.

«Πρότασή μας ήταν να κλείσει η καθημερινή ορθοπεδική εφημερία και να γίνεται η γενική εφημερία κάθε τρεις μέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων και τονίζει ότι αυθαίρετα η πρόεδρος του νοσοκομείου προχώρησε στο συνολικό κλείσιμο της εφημερίας.

Γιατροί και εργαζόμενοι αποφάσισαν νέα απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 25-10-2000 και παράσταση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ. Επίσης, συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 31/10/2000 της ΠΟΕΔΗΝ για την απόσυρση βασικών σημείων απ' το σχέδιο της λεγόμενης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ».

«Απαιτούμε άμεσα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκληρωμένης επαναλειτουργίας του νοσοκομείου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το σωματείο.

«Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του Ασκληπιείου Βούλας θα παλέψουν και θα αγωνιστούν, ώστε σε αυτή τη γωνιά της Αθήνας να υπάρξει ένα γενικό νοσοκομείο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των 2 εκατ. κατοίκων που είναι η ευρύτερη πληθυσμιακή βάση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης, μέλος της Νοσοκομειακής Επιτροπής ΕΙΝΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ