Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ
Δε «βλέπουν» τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Σε απολογία κλήθηκε πρόεδρος σωματείου γιατί έκανε χρήση της συνδικαλιστικής άδειας που προβλέπει ο νόμος 1264/82

Τη σκόπιμη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης της Βασιλικής Αναγνώστου, προέδρου του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά στην οποία προχώρησε η διοίκηση του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο παραπάνω σύλλογος.

Η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Οφθαλμιατρείου, όχι μόνο αρνήθηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, να δώσει στη Β. Αναγνώστου τη συνδικαλιστική άδεια που δικαιούται, αλλά όταν η εργαζόμενη απουσίασε - τηρώντας τους τύπους της ενημέρωσης - από τη δουλιά της, την κάλεσε σε απολογία εντός τριών ημερών, ενώ προχώρησε και σε περικοπή του μισθού της.

Συγκεκριμένα, η Β. Αναγνώστου, εργαζόμενη στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία ζήτησε με αίτησή της συνδικαλιστική άδεια για τις 6-10-2000 από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., από τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας, η οποία όμως την αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην πραγματικότητα, η πρόεδρος του συλλόγου προσκόμισε με το υπ' αριθμ. 2096/10-7-2000 έγγραφό της τα δικαιολογητικά που της ζητήθηκαν από το Διοικητικό Διευθυντή του νοσοκομείου για τη χορήγηση των συνδικαλιστικών αδειών οι οποίες ανέρχονται σε πέντε μέρες.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εργατική νομοθεσία και ο ισχύων νόμος 1264/82 αναφέρουν ρητά ότι «απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιοδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», αλλά και «να μεταχειρίζονται με ευμένεια ή δυσμένεια τους εργαζόμενους ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση». Επίσης αναφέρει ότι «ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων ή των ελεγκτικών επιτροπών και τους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Καταλήγοντας, ο σύλλογος επισημαίνει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου παρακάμπτει όλα αυτά και υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες ενάντια στη συνδικαλιστική δράση όχι μόνο της προέδρου του συλλόγου, αλλά και των εργαζομένων συνολικότερα είναι καταδικαστέες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ