Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί

Επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης στο «Ρ»

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες που τελούν υπό καθεστώς απέλασης και βρίσκονται παράνομα κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές, αν και έχουν εκτίσει τις ποινές τους (δεν μπορούν να απελαθούν στις χώρες τους λόγω επιβολής εμπάργκο, εμπόλεμης κατάστασης κλπ.) θεωρεί ότι έχει επιλυθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος.

Με επιστολή στην εφημερίδα μας ο Μ. Σταθόπουλος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για προχτεσινό σχόλιο του «Ρ», θεωρώντας ότι τον αδικούμε και δεν αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έκανε για επίλυση του προβλήματος των μεταναστών. Στην επιστολή του υπενθυμίζει την κοινή απόφαση (137954/12/10/00) των υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση που η άμεση απέλαση του αλλοδαπού είναι ανέφικτη, τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας εισάγει την υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για να αποφασιστεί η προσωρινή παραμονή του αλλοδαπού στη χώρα μας με περιοριστικούς όρους.

Ειδικότερα, ο Μ. Σταθόπουλος στην επιστολή του μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής: «Στα θέματα του ρατσισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες, υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Η απόσταση αυτή δε χαρακτηρίζει μόνο τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό όμως δε δικαιολογεί τη μη αναγνώριση των προσπαθειών που γίνονται - από όπου και αν προέρχονται - για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα αυτό».

Από την πλευρά μας πρέπει να επισημάνουμε σχετικά με την κοινή υπουργική απόφαση της 12/10/2000 ότι παρά τις καλές προθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης δε δίνεται ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με τους μετανάστες και αρκετοί από αυτούς θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται άδικα.

Συγκεκριμένα, με την κοινή απόφαση που φέρνει τον τίτλο «Καθορισμός λεπτομερειών εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που διατάσσουν απέλαση αλλοδαπών» υποτίθεται ότι λύθηκε το πρόβλημα της παράνομης μακροχρόνιας κράτησης μεταναστών, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η πραγματικότητα όμως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι είναι αρκετά διαφορετική γιατί:

  • Με την κοινή υπουργική απόφαση θα αποφυλακιστούν μερικοί από τους κρατούμενους μετανάστες, οι οποίοι έχουν μικρές ποινές ή κρατούνται επειδή συνελήφθησαν χωρίς χαρτιά. Ωστόσο, όπως είναι διατυπωμένο, το άρθρο 3 της κοινής υπουργικής απόφασης καταργεί για τους μετανάστες κατά αντιδημοκρατικό τρόπο το δικαίωμα στην αναστολή εκτέλεσης ποινής και παράλληλα εφόσον δεν το εξαιρεί ρητά, αφαιρεί το δικαίωμα έκτισης μέρους της ποινής (2/3 ή 3/5) και αναστολής εκτέλεσης του υπόλοιπου από τους αλλοδαπούς κρατούμενους.
  • Οι μετανάστες θα συνεχίσουν να κρατούνται άδικα για κάποιες εβδομάδες, ίσως και μήνες μέχρι να οδηγηθούν οι υποθέσεις στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία, αφού είναι γνωστοί οι βραδείς ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ