Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λάμπρου Γιώργος
Λάμπρου Γιώργος
φωτό

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ, ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια ταγματάρχης του ΔΣΕ, πιάστηκε αιχμάλωτος (τον Μάη 1950) από τον κυβερνητικό στρατό, ύστερα από προδοσία και επειδή οι φανερές εκτελέσεις είχαν σταματήσει λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής, το «επίσημο κράτος» τον δολοφόνησε νύχτα, χωρίς δίκη μαζί με άλλους δύο αξιωματικούς του ΔΣΕ (τον ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΦΥΤΣΙΛΗ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΓΟΥΡΝΑΜΠΑΣΗ) κατά πάσαν πιθανότητα στο λόφο του Μεζούρλου, στη Λάρισα.

Στη μνήμη τους και στη μνήμη όλων των νεκρών του λαϊκού αγώνα, ο Βασίλης και η Αγγελική Φυτσιλή, προσφέρουν στο ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριό του, μέσω της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, 100 ευρώ.

***

Στη μνήμη των αγαπημένων μας σ. ΘΕΤΙΔΑΣ ΚΩΤΣΑΚΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, για τα 90χρονα του ΚΚΕ και για την οικονομική εξόρμηση και τη δημιουργία κτιρίου που θα στεγάσει το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης.

Δήμητρα και Γιώργος Γαρυφαλλάκης

***

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ(ΠΑΥΛΟΥ), προσφέρω 1.000 ευρώ προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και για το κτίριο του ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.

Ενας παλιός ποδοσφαιριστής

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΥΜΙΑΤΖΗ, προσφέρουμε στο Κόμμα που αφιέρωσε τη ζωή του 270 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης.

Φυτσιλής Γιάννης
Φυτσιλής Γιάννης
Σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος

***

Ο σύντροφος Διονύσης Παπαδόπουλος, στη μνήμη των γονιών του, των αδελφών του και των στενών συγγενών του. Δηλαδή: Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, των 7 γιων του και των 2 γονιών του, οι οποίοι ήταν όλοι στον αγώνα και ο οποίος Αργύρης καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στις φυλακές Αίγινας. Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία δολοφονήθηκε με τους γιους της, Μιλτιάδη και Αθανάσιο στο σπίτι της. Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος φονεύτηκε σε μάχη στα Πιέρια Ορη. Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, που υπηρέτησε στον ΔΣΕ και ήταν πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, ο οποίος πέθανε και τάφηκε στη γενέτειρά του, Κουλούρα Βέροιας. Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με 18 χρόνια φυλακή και αποθανόντα πρόωρα. Του ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, ο οποίος ήταν ο 2ος γραμματέας του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, ο οποίος φονεύτηκε με τρομερά μαρτύρια. Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ο οποίος φονεύτηκε μαρτυρικά. Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ο οποίος όντας 4ετής φοιτητής Ιατρικής, απήχθη από τη φυλακή και εφονεύθη με τρομερά μαρτύρια. Του ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Της ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΕΥΜΟΡΦΙΑΣ, η οποία πέθανε μετά από ανελέητες ταλαιπωρίες.

Στη μνήμη των παραπάνω, μέσω της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, και προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και για την ανέγερση του κτιρίου για το αρχείο του Κόμματος, προσφέρω 500 ευρώ.

***

φωτο

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μάνας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΣΑΚΡΑΛΙΔΟΥ το γένος ΣΑΠΕΡΑ, που «έφυγε» σε ηλικία 94 ετών, στις 13 και κηδεύτηκε στις 14 Φλεβάρη 2009 από το νεκροταφείο Αμαρουσίου, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και πιστής οπαδού του ΚΚΕ κοντά στον άντρα της ΘΩΜΑ, στέλεχος του Κόμματος και του καπνεργατικού κινήματος στη Μακεδονία. Ευχαριστούμε όλους τους συγγενείς και φίλους που συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας. Προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ.

Σδούκος Χαράλαμπος
Σδούκος Χαράλαμπος
Η κόρη της Ολγα και ο γαμπρός της Γιώργης Μωραΐτης.

* Επίσης στη μνήμη της, η ανιψιά της Χρυσούλα Ναγκίπη προσφέρει 30 ευρώ. Και η εγγονή της Γεωργία Λουκή 30 ευρώ.

***

φωτο

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ γεννήθηκε το 1924 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Στην κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για την αντιστασιακή δράση του πέρασε 16 χρόνια στις φυλακές και στις εξορίες, αλλά έμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του. Πέθανε στις 9 Γενάρη 2004 στον Πολύγυρο.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Στέλλα Παπαδοπούλου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ημαθίας, 100 ευρώ.

***

Στη μνήμη του αξέχαστου και πάντα πιστού στα ιδανικά και τα οράματα του ΚΚΕ φίλου και συναγωνιστή ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗ ΒΑΓΓΕΛΗ, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, το Σεπτέμβρη, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ «ALPHA BANK», το ποσό των 100 ευρώ.

Μαρία Ξενικάκη

* * *

Φώτο

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΥ, συνεπούς κομμουνιστή και αγωνιστή των λαϊκών αγώνων, η γυναίκα του Μαρία και ο γιος του Βασίλης, πιστοί στη μνήμη του και στην επιθυμία του να είμαστε πάντα δίπλα στο Κόμμα, προσφέρουμε 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα, προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και της ανέγερσης του κτιρίου για τη στέγαση του ηρωικού ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.

* * *

Σαν ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης, προσφέρω στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΕΦΑΝΗ - ΜΙΧΑΛΑΤΟΥ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, στο πλευρό του οποίου στάθηκε σε όλη της τη ζωή, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Σταυρούλα Μαλαγάρη

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΙΠΕΡΑΚΗ, αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, Μακρονησιώτη και της μητέρας μου ΕΛΛΗΣ ΠΙΠΕΡΑΚΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, για τη στέγαση του ιστορικού του αρχείου.

Χαραμής Δημήτρης
Χαραμής Δημήτρης
Αθηνά Πιπεράκη

***

φωτό 2

Στη μνήμη του ΘΩΜΑ Χ. ΣΔΟΥΚΟΥ και του γιου του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΔΟΥΚΟΥ. Ο Θωμάς γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Λυκόραχη Κόνιτσας Ιωαννίνων. Το 1947 βρέθηκε στο βουνό, στο Γράμμο, κυνηγημένος από το τότε παρακράτος. Το 1949 τραυματίας βρέθηκε στη ΛΔ Βουλγαρίας. Το 1951 πήγε στην Τασκένδη όπου βρήκε τη συντρόφισσά του Μαρία Σδούκου. Το 1965 επαναπατρίστηκε με τα δυο παιδιά μας, τη Φρόσω και τον Χαράλαμπο. Ο Θωμάς πέθανε το 1993. Ο γιος μας Χαράλαμπος, νεαρός οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ ως τα 45 χρόνια του που έχασε τη ζωή του και άφησε πίσω του πόνο και πίκρα.

Στη μνήμη τους η Μαρία Σδούκου προσφέρει 20 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ Πειραιά.

***

φωτο

Στις 15 Φλεβάρη, συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τότε που χάσαμε από κοντά μας τον ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΜΠΡΟΥ, μέλος του ΚΚΕ. Για μας είναι αξέχαστος ως σύζυγος, πατέρας και παππούς. Πάνω από όλα ως αγωνιστής για τα ιδανικά του λαού. Στη μνήμη του προσφέρουμε 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Σωτηρία

Ο γιος του Ηλίας Λάμπρου

Η νύφη του Ελένη

Τα εγγόνια του Σωτηρία και Γιώργος Λάμπρου


Παντελάρος Γιώργος
Παντελάρος Γιώργος

Σδούκος Θωμάς
Σδούκος Θωμάς

Τσακραλίδου Ελευθερία
Τσακραλίδου Ελευθερία

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ