Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Ι. ΑΛΙΕΦ
Συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Η προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είτε μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού είτε απευθείας αποτέλεσε βασικό αντικείμενο των συνομιλιών που είχε χτες ο Κ. Καραμανλής με τον Ι. Αλίεφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν «εταίρο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και την Ελλάδα τόσο ως χώρα παραγωγός, όσο και ως χώρα διαμετακόμισης υδρογονανθράκων». Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είτε διμερώς, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας, είτε πολυμερώς, στο πλαίσιο υποστήριξης του Αγωγού Διασύνδεσης Τουρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας (ITGI)».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συνεργασία με Αζερμπαϊτζάν συνιστά αλλαγή στρατηγικής στις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις και η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν δε σηματοδοτούν καμία αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι με τη Ρωσία «προχωρούμε βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος δύο κορυφαίων σχεδίων που και αυτά συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών», εννοώντας προφανώς τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό αερίου «Σάουθ Στριμ».

Ο Πρόεδρος Αλίεφ χαρακτήρισε πολύ πετυχημένη την επίσκεψη στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του. Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και τόνισε ότι η χώρα του έχει αγωγούς και εγκαταστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδος. Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί και θα παίξει ρόλο στην εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των καλών σχέσεων με την Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος Αλίεφ, ο οποίος προσκάλεσε τον Κ. Καραμανλή στο Μπακού.

Στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας

Η γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού ζητήματος αναδείχτηκε για άλλη μια φορά χτες, κατά τη διάρκεια Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, στο οποίο παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Ο Ι. Αλίεφ συνέδεσε την παροχή αζέρικου φυσικού αερίου στην ΕΕ με την επίλυση των διαφορών της χώρας του με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η μεταφορά ενέργειας από ή μέσω του Αζερμπαϊτζάν για να γίνει θα πρέπει να επιλυθούν οι διενέξεις», είπε και ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε σταθερότητα και ειρήνη στο Νότιο Καύκασο, αλλιώς δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις, αξιοπιστία και ανάπτυξη». Το αζέρικο φυσικό αέριο προβάλλεται ως η κυριότερη εναλλακτική λύση τροφοδοσίας της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της πολιτικής εναλλακτικών πηγών, ένθερμος υποστηρικτής της οποίας είναι οι ΗΠΑ, καθώς αποδυναμώνεται έτσι η πολιτικοοικονομική θέση της Ρωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νότιος Καύκασος, Κασπία και Ενέργεια στο επίκεντρο (2024-08-20 00:00:00.0)
Σημαντικές συμφωνίες σε Ενέργεια και Μεταφορές (2017-11-03 00:00:00.0)
Ο Καύκασος σταθερά πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού (2016-04-10 00:00:00.0)
Διήμερη επίσκεψη στο Μπακού για τα συμφέροντα των μονοπωλίων (2014-09-19 00:00:00.0)
Και οι αγωγοί στο παιχνίδι (2011-07-28 00:00:00.0)
Επίσκεψη ...για πετρέλαια (2004-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ