Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο «πέλεκυς» της κρίσης στους εργαζόμενους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την «πρόοδο των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους» αναμενόταν να καταθέσουν χτες οι αυτοκινητοβιομηχανίες «General Motors» και «Chrysler» προκειμένου να ανταποκριθούν στο «σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας» και να αρχίσει η εισροή ομοσπονδιακών κεφαλαίων, δηλαδή να πάρουν νέο ζεστό χρήμα. Αλλά τα σχέδια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Detroit News», περιλαμβάνουν νέο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων: Δραστικές περικοπές των αποδοχών, των επιδομάτων και φυσικά απολύσεις.

Η GM ενδέχεται να κλείσει τα εργοστάσια της θυγατρικής «Opel» στην Αμβέρσα, στο Βέλγιο και στο Μπόχουμ, στη Γερμανία και, επίσης, εξετάζει την πώληση του εργοστασίου που έχει στη γερμανική πόλη Αϊζεναχ, ενώ μπορεί να κλείσει ένα ακόμα εργοστάσιο στη Σουηδία, λόγω του κλεισίματος ή της πώλησης της μονάδας «Saab».

Την ίδια στιγμή, «όχι αισιόδοξος» για την παγκόσμια οικονομία εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, διαπιστώνοντας ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα απέχει πολύ από το να είναι υγιές και ζητά από τους ηγέτες γενναιότερα μέτρα στήριξης, ανάλογα με αυτά των ΗΠΑ και μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών στο θέμα των πακέτων στήριξης, τα οποία υπαινίχθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκή στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και αλλού.

Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε το 2008 στο μεγαλύτερο ύψος στην ιστορία της ζώνης του κοινού νομίσματος, σε 32,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ το 2007 το πλεόνασμα είχε ανέλθει σε 15,8 δισ. ευρώ.

20.000 απολύσεις στην πολιτεία της Καλιφόρνια

Με πρόσχημα την κρίση και τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό της Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης της πολιτείας Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 20.000 απολύσεις δημοσίων λειτουργών. Οι απολύσεις θα γίνουν τον Ιούνιο, ενόψει του νέου οικονομικού έτους που ξεκινά τον Ιούλιο.

Η Καλιφόρνια έχει σημαντικό έλλειμμα και ο Σβαρτζενέγκερ δεν έχει καταφέρει να περάσει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού στο τοπικό Κοινοβούλιο, που προβλέπει περιορισμό στις δαπάνες, αύξηση φόρων και «πάγωμα» 2.000 δημοσίων έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ