Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Δήθεν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον

ΤΟΚΙΟ.-- «Πόνος» για το καθαρό περιβάλλον της Κίνας και την εκεί παραγωγή «καθαρής» ενέργειας έπιασε χτες την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία στη διάρκεια ομιλίας της σε πανεπιστήμιο του Τόκιο υποστήριξε ότι τόσο η χώρα της όσο και η Ιαπωνία είναι πρόθυμες να «βοηθήσουν» το Πεκίνο σ' αυτόν τον τομέα. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στην Ιαπωνία, που ολοκληρώνει σήμερα η Κλίντον, πρότεινε την κατασκευή κατοικιών, γραφείων και οχημάτων με μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και στις τρεις χώρες. Οπως είπε «υπάρχει μία ευκαιρία για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Κίνα ώστε να τη βοηθήσουν να ...ξεφύγει από το επιβλαβές σχέδιο της ανάπτυξης».

Σε άλλο σημείο, η Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε στο πυραυλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, λέγοντας πως μία νέα εκτόξευση πυραύλου δε θα εξυπηρετούσε τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Επανέλαβε πως αν η ΛΔ Κορέας εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα το πυρηνικό της πρόγραμμα, «θα υπάρξει πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων και σύναψης μιας συνθήκης ειρήνης».

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο θα μεταβεί σύντομα στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στις 24 του μήνα στο Λευκό Οίκο. Θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα γίνει δεκτός από τον νεοεκλεγέντα ηγέτη των ΗΠΑ.

Η Κλίντον συνεχίζει σήμερα την περιοδεία της στην Ασία κατευθυνόμενη προς την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, που θα είναι ο τελευταίος σταθμός της ασιατικής περιοδείας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ