Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευπρόσδεκτη» η επιτήρηση

Με επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να «προσαρμοστεί» στις συστάσεις της Κομισιόν για επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, απαντά το κυβερνητικό επιτελείο στη «νέα» επιτήρηση της οικονομίας από τις Βρυξέλλες

Ευπρόσδεκτη θεωρεί η κυβέρνηση τη διαδικασία επιτήρησης στην οποία θέτουν ξανά την ελληνική οικονομία οι Βρυξέλλες, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βούλησή της να συμμορφωθεί πλήρως στις «συστάσεις» της Κομισιόν.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η διαδικασία επιτήρησης είναι χρήσιμο «εργαλείο» και λειτουργεί υποβοηθητικά στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς ενισχύει το μονόδρομο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει το γεγονός ότι η Κομισιόν αμφισβητεί τους σκόπιμα γενικόλογους στόχους του σχεδίου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε πρόσφατα. Οπως είναι ευνόητο, η κυβέρνηση είχε αποφύγει να αναφέρει στο σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας συγκεκριμένα μέτρα, ακριβώς γιατί έχει το βλέμμα της στραμμένο στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, αναζητώντας την «κατάλληλη στιγμή». Γεγονός είναι πάντως ότι η υπαγωγή της οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης επηρεάζει καθοριστικά τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να βάλει «τελεία και παύλα στο θέμα των εκλογών», αφήνοντας όμως ταυτόχρονα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει το κυβερνητικό επιτελείο μετά την έναρξη της διαδικασίας επιτήρησης ήταν ότι η συμμόρφωση με τις συστάσεις της Κομισιόν υπηρετεί «το συμφέρον της χώρας», καθώς σταθερά το ταυτίζει με το συμφέρον της πλουτοκρατίας. Παράλληλα, καλλιεργεί την εικόνα ότι δίνει μάχες με τις Βρυξέλλες για να δοθεί προθεσμία τριών ετών, μέχρι το 2011, για να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ για «να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων». Το πρώτο μήνυμα προσαρμογής πάντως που έστειλε η κυβέρνηση ήταν ότι άφησε ανοιχτό, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο πακέτο στήριξης των τραπεζών προκειμένου να καλυφθούν «τα ανοίγματά» τους στην ενδοχώρα των Βαλκανίων! «Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Ευ. Αντώναρου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το αίτημα των τραπεζών (αλλά και της Κομισιόν) εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη βούληση που εξέφρασε μια μέρα νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής για «αναγκαίες προσαρμογές, βελτιώσεις και διορθώσεις» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, επισημαίνοντας πως «σημασία έχει ότι εμείς έχουμε την αποφασιστικότητα και τη βούληση να κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε ανακοινώσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Σουφλιάς, εξερχόμενος από την Κυβερνητική Επιτροπή, επισήμανε αφ' ενός ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομία» και αφ' ετέρου ότι «είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πρόγραμμα να το εφαρμόσουμε και βεβαίως, αν κριθούν αναγκαίες ορισμένες προσαρμογές, να τις κάνουμε».

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι γαλάζιοι βουλευτές καθόλου δεν έχουν πειστεί από τις «διαψεύσεις» περί εκλογών. «Εκτιμώ ότι και αυτό είναι ευθύνη του πρωθυπουργού - κακά τα ψέματα - να βγει με πολύ καθαρό λόγο να πει ότι εκλογές δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84») ο Στ. Νικηφοράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ