Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόκληση

Μόνον οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι κλιμακούμενες απειλές των εκπροσώπων των μεγαλοκαταστηματαρχών και άλλων ομάδων της εργοδοσίας, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, σε βάρος των εργαζομένων. Θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι και εξουδετερωμένους, ώστε να κάνουν πιο εύκολα απολύσεις, να πετσοκόψουν ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα, να επιβάλουν ακόμα πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, να αξιώσουν ακόμα μεγαλύτερα κονδύλια στήριξης από το δημόσιο κορβανά. Εχουν επιστρατευτεί όλοι τους, Ευρωπαϊκή Ενωση - κυβέρνηση - εργοδοσία. Τώρα, απαιτούν «συναίνεση» στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Χτες, το έκαναν για τα υψηλά ελλείμματα. Προχτές, για την ΟΝΕ και το ευρώ. Πάντα το ίδιο το τροπάρι. Μόνο που, στο κάτω μέρος της γραφής, αυτό το τροπάρι δείχνει ενίσχυση της θέσης των μονοπωλίων, αυξημένα κέρδη, εντεινόμενη εκμετάλλευση.

Θέλετε παραδείγματα;

  • Οι 100 μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις, το 2006, είχαν τζίρο 9,76 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τζίρος το 2007 διαμορφώθηκε στα 11,64 δισ. ευρώ. Αύξηση 19,3%!
  • Οι ίδιες ακριβώς εμπορικές εταιρείες το 2006 είχαν κέρδη 466,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 έφτασαν τα 732 εκατ. ευρώ. Ποσοστό αύξησης 57%!
  • Τουλάχιστον 33 από αυτές τις 100 μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες, το 2007, σημείωσαν αύξηση κερδών που ξεπέρασε το 100%!
  • Δύο από τις εταιρείες πώλησης αυτοκινήτων, που σήμερα κλαίγονται για τα δυσμενή, όπως λένε, αποτελέσματά τους, το 2007 είχαν αύξηση κερδών πάνω από 1.000%!
  • Πάνω από 10 επιχειρήσεις δουλεύουν με επίσημο ποσοστό κέρδους πάνω από 20% (!), δηλαδή μέσα σε πέντε μόλις χρόνια βγάζουν το κόστος της επένδυσής τους.

Ε, μάλλον πάει πολύ, όλοι αυτοί οι τύποι να ζητούν ...κατανόηση και στήριξη από τους υπαλλήλους τους. Αυτούς που τους έχουν να εργάζονται, στην καλύτερη περίπτωση, με 31 ευρώ μεικτό μεροκάματο, αλλά συνήθως με διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης, που ισοδυναμεί με 500 και 600 ευρώ μηνιάτικο...


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ