Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αστερισμό της επεξεργασίας των σεναρίων

Τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του «Προγράμματος Σταθερότητας» στο επίκεντρο της συνεδρίασης των κυβερνητικών οργάνων, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και του επικείμενου ΕΚΟΦΙΝ

Το έδαφος για τη μεταφορά των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα, στρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη Τετάρτη, όπου και ο πρωθυπουργός επαναδιατύπωσε τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, συνεδρίασε χθες και πάλι υπό τον πρωθυπουργό η Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε την κυβερνητική προσήλωση «στην πιστή υλοποίηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή και της επόμενης Συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επαναδιατυπώνει τη θέση της, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι του Συμφώνου, για λήψη και νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, αλλά και μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών. Είναι φανερό ότι οι κινήσεις που γίνονται από το κυβερνητικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι λανσάρονται ως επιλογές που γίνονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στην πραγματικότητα στόχο έχουν την προσαρμογή των δημοσιονομικών δεδομένων στα όρια που θέτει η ΕΕ, αλλά και «της ανάγκης, η κυβέρνηση - όπως έχει πει ο Γ. Παπαθανασίου - να δώσει σαφές δείγμα στις αγορές, ότι θα προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση».

Στο μεταξύ εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και με αφορμή την οικονομική κρίση, για το ποιο κόμμα είναι συνεπέστερο στην προάσπιση των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζήτησε τη λήψη μέτρων προστασίας των ελληνικών επενδύσεων στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Υιοθέτησε, δηλαδή, τις θέσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου - κυρίως του τραπεζικού - οι οποίοι απαιτούν μέρος των 28 δισ., που τους παρέχει η κυβέρνηση, να διατεθούν για τη στήριξη των θυγατρικών τους στις βαλκανικές χώρες, καθώς οι τελευταίες βουλιάζουν στα βαθιά νερά της οικονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά το «σχέδιο εξόδου από την κρίση», όπως ονομάζει η κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, το άκρως αντιλαϊκό «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αυτό βρίσκεται υπό τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, οι οποίες, άλλωστε, έκαναν και τις αναγκαίες υποδείξεις... Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, που, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα τεθούν σε εφαρμογή, αλλά το βέβαιο είναι πως από τώρα είναι γνωστό ότι το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» χωρίζεται σε δύο κεφάλαια: Το πρώτο που αφορά το διαρθρωτικό κομμάτι (προώθηση και εν μέσω κρίσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) και προβλέπει νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στα Συστήματα Ασφάλισης και Υγείας στο όνομα της δημογραφικής κρίσης και της εξ αυτού ανάγκης περιορισμού των δημοσιονομικών δαπανών. Το δεύτερο αφορά τη «δημοσιονομική προσαρμογή», η οποία συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, που καλύπτουν το σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αλλά και αν αυτά δεν επαρκέσουν, τότε η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, θα προχωρήσει στις «αναγκαίες προσαρμογές», θα προβεί, δηλαδή, στη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, καθώς και μέτρων περιορισμού των κοινωνικών δαπανών. Στη «φανερή» ατζέντα, προβλέπονται μέτρα λιτότητας στην εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου (ονομαστικές αυξήσεις μισθών - συντάξεων, που δε θα καλύπτουν ούτε τον επίσημο πληθωρισμό του 2008). Εφαρμογή του ν. 3697/08, ο οποίος προβλέπει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των ΟΤΑ, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων (θα λειτουργούν, δηλαδή, σαν Ανώνυμες Εταιρείες). Προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο (προβλέπει περικοπές δρομολογίων, κατάργηση υφιστάμενων σταθμών, είσοδο ιδιωτών σε κερδοφόρες γραμμές του Οργανισμού). Συγχωνεύσεις Οργανισμών και υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με δεδομένο ότι πολλά από αυτά τα μέτρα είχαν ανακοινωθεί και στο παρελθόν και δεν απέδωσαν, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται και επιπρόσθετα μέτρα, πάντα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική λήψης συμπληρωματικών μέτρων, η κυβέρνηση προβάλλει ως «κράχτη» τα περί έκτακτης φορολογίας εισοδημάτων άνω των 50.000 ευρώ, ενώ από εκεί και μετά η γκάμα ανοίγει, καθώς επανέρχονται τα σενάρια περί αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από 19% στο 21%, η κατάργηση της ατομικής φορολόγησης των εισοδημάτων και η αντικατάστασή της με φορολογία του οικογενειακού εισοδήματος, νέες φορολογίες στην ακίνητη περιουσία κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ