Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάντα «στρατηγική» η σχέση με τις ΗΠΑ

Τη συμφωνία της κυβέρνησης για «αναθέρμανση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης» μετέφερε στην Ουάσιγτκον, στη συνάντηση που είχε με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Κάτω από αυτήν την «κομψή» διατύπωση, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας διακρίνουν τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεξετάσει τη θέση και τη στάση της απέναντι σε δύο, τουλάχιστον, πάγια - τα τελευταία χρόνια - αιτήματα της Ουάσιγκτον:

  • Την απεξάρτησή της από το ρωσικό ενεργειακό δίκτυο.
  • Την ενίσχυση της συμμετοχής της στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Για τα παραπάνω ζητήματα, όπως επίσης και για την επίμονη αμερικανική απαίτηση για ελληνικές αγορές όπλων, δεν ειπώθηκε τίποτε δημόσια. Ωστόσο, ήδη συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας που θα διερευνήσουν τους τρόπους «αναζωογόνησης» της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης.

Κατά τα λοιπά, η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την παρουσία της στην αμερικανική πρωτεύουσα θέλησε να υπογραμμίσει την ιδιότητά της ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, κάτι που έκανε και κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πριν την ομιλία της, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ιαπωνίας, Γιουκίο Τακάσου.

Επίσης, η υπουργός συναντήθηκε, χωρίς να προκύψει κάποια νέα εξέλιξη, και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ