Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις του απεσταλμένου των ΗΠΑ

Οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες στην Αίγυπτο δείχνουν «δέσμευση» για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

TEΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Διθυράμβους για τον «πυροσβεστικό», διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη έψαλλε χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Αγκυρα με την τουρκική ηγεσία.

Αναφέρθηκε στο «σπουδαίο ρόλο» της «μουσουλμανικής Τουρκίας και της φιλίας της με το Ισραήλ» σε μία «ειρηνευτική» διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντική δημοκρατική χώρα» με «μοναδικό ρόλο και σημαντική επιρροή στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, πάλι, προτίμησε, σε κάθε ευκαιρία, να υποστηρίξει τη συμμετοχή της «Χαμάς» σε οιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία για το μεσανατολικό ...«ακόμη κι αν δεν εγκρίνουμε τις μεθόδους της...».

Πιο «δύσκολη» ήταν η συνάντηση που είχε αργότερα ο Μίτσελ στο Τελ Αβίβ με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό (και αρχηγό του «Λικούντ») Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού ουσιαστικά συμφώνησαν πως διαφωνούν... για την «ειρήνη» στην περιοχή. Ο Νετανιάχου επέμεινε α) στην ανάγκη για «ευημερία των Παλαιστινίων» αρνούμενος να συναινέσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και β) στην αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Αντίθετα, ο Μίτσελ, με βάση την τακτική της νέας κυβέρνησης του Μπ. Ομπάμα τον απέτρεψε επιμένοντας στην έναρξη διαδικασίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Νωρίτερα ο Μίτσελ συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, η οποία δήλωσε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνδράμει από ανθρωπιστικής άποψης τους Παλαιστίνιους αρκεί να μη βοηθηθεί η «Χαμάς»...

Σήμερα ο Μίτσελ αναμένεται να συναντήσει στη Ραμάλα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Το ίδιο 24ωρο συνεχίστηκαν στο Κάιρο οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες με μεσολαβητή τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο τελευταίος άσκησε πιέσεις σε «Χαμάς» και «Φατάχ» να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε ο διάλογος να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αναλάβει την επίβλεψη της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας. Αργότερα χτες βράδυ, αξιωματούχοι της «Χαμάς» και της «Φατάχ», ανώνυμα, δήλωσαν πως οι παλαιστινιακές ομάδες «δεσμεύτηκαν» στο στόχο για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας έως το τέλος Μαρτίου.

Στο Κάιρο βρέθηκε χτες και ο επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα, χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την ενδοπαλαιστινιακή διάσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ