Κυριακή 1 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ταξική απάντηση στην κρίση

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δηλώνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί η λειτουργία των τραπεζών στη χρηματοπιστωτική πολιτική. Ταυτόχρονα η Γερμανίδα ομόλογός του, Μέρκελ, επισημαίνει την ανάγκη οικονομικής πιστοδοτικής ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικά χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξασφάλιση μιας σχετικής ισορροπίας μεταξύ των κρατών - μελών.

Στην πραγματικότητα ανησυχούν από μια πιθανή κατάρρευση των οικονομικών αδύναμων κρίκων της ευρωενωσιακής αλυσίδας, που θα δημιουργούσε υπαρξιακά προβλήματα στον έλεγχο του χρηματιστικού κεφαλαίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δηλαδή θα απειλούσε με κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων σε χώρες που μέχρι χτες ήταν Λαϊκές Δημοκρατίες.

Είναι ενδεικτικό των καιρών ότι η ευρωενωσιακή αστική τάξη μετέρχεται την αλχημεία της ανακάλυψης του «ελιξιρίου της ζωής» με πλασματικά πειράματα. Αυτό θα συνεχίζεται όσο το γαλλικό προλεταριάτο θα μένει παγιδευμένο στην κρίση της γαλλικής αριστεράς κι όσο οι Γερμανοί εργάτες θα εξακολουθούν να αγνοούν στην πράξη την επαναστατική παράδοση των «Σπαρτακιστών» του 1919. Οσο δηλαδή θα «παγώνει» η καρδιά της Ευρώπης.

Στην αστική Ελλάδα η ανησυχία της συνεχώς αυξανόμενης οικονομικής κρίσης κυριεύει τον καθωσπρεπισμό των μεσοαστικών στρωμάτων, με τάση στα όλο και υψηλότερα εισοδήματα. Οπως συμβαίνει σε παρόμοιες κρίσεις, ένα μέρος της αστικής τάξης θα θυσιαστεί στο βωμό της ταξικής ολότητας. Αυτή η αίσθηση αυξάνει τον εσωαστικό ανταγωνισμό και βαθαίνει την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στα πλέον αποκρουστικά επίπεδα της δουλοπαροικίας έως και δουλείας. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει κυρίως το πολιτικά οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης να καθορίσει τη στάση του με αυστηρά σταθερούς όρους. Αυτό δεν προκύπτει από κάποιο ιδεολογικό, πολιτικό ή συντεχνιακό ταξικό καπρίτσιο ούτε από κάποια σεχταριστική προκατάληψη.

Είναι η πορεία κρίσης της αστικής τάξης που τείνει να εξελιχθεί σε εθνική κρίση και υποχρεώνει το πλέον ριζοσπαστικό εξ αντικειμένου τμήμα της κοινωνίας, την εργατοϋπαλληλική τάξη, ν' αναλάβει την ευθύνη κοινωνικής λαϊκής σωτηρίας. Είναι η ιστορικά χρονική περίοδος που τα επίσης ιστορικά συμφέροντα της εργατικής τάξης μετεξελίσσονται σε εθνικά κοινωνικά συμφέροντα.

Η κατάργηση της εξουσίας του κεφαλαίου πάνω στην εργατική δύναμη με την προωθημένη μορφή του χρηματιστικού κεφαλαίου κυριεύει την κοινωνική ολότητα με διάφορες μορφές και εντάσεις στα διαφορετικά στρώματα. Η ταξική εργατική ανάγκη μετεξελίσσεται σε εθνική ανάγκη με διεθνική προέκταση. Η οριοθέτηση του πολιτικά οργανωμένου τμήματος της εργατοϋπαλληλικής τάξης σε αυστηρά καθορισμένους όρους είναι το λεπτό νήμα που δένει το εργατικό κίνημα.

Είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή που καθορίζει το ανυπέρβλητο όριο των εκάστοτε ενεργειών. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικά οριοθετημένης συνθήκης, το εργατοϋπαλληλικό κίνημα δύναται να συνδιαλέγεται για οποιοδήποτε πρόβλημα με οποιοδήποτε άξιο λόγου κοινωνικο-πολιτικό προσωπικό και θεσμικό παράγοντα. Προφυλαγμένο εκ των προτέρων από τον κίνδυνο είτε του ρεφορμισμού είτε του σεχταρισμού, δύναται να συζητά μέσα στις ταξικές αντιθέσεις χωρίς να κινδυνεύει να γίνει το σαμάρι κάθε επίδοξου, που είτε θέλει να καβαλήσει το γάιδαρο της εξουσίας, είτε την κατέχει και θέλει να διαιωνίσει το καβαλίκεμα. Στην εποχή μας, της καθολικής αστάθειας, η βλακεία πάει αντάμα με την κατηγόρια. Γι' αυτό χρειάζεται γερό στομάχι και καθαρό μυαλό.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερασπιζόμαστε το Κόμμα μας (2012-05-05 00:00:00.0)
Συντονισμένος ταξικός αγώνας (2012-01-15 00:00:00.0)
Ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» επανέρχεται (2009-04-26 00:00:00.0)
Στις κάλπες από σήμερα (2009-02-26 00:00:00.0)
Στην κλίνη του κεφαλαιοκρατικού Προκρούστη (2009-02-22 00:00:00.0)
Η φασιστική ιδεολογία (2001-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ