Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πραγματοποιήθηκε χτες, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατά την οποία τα μέλη ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, στη βάση συγκεκριμένου εγγράφου που κατατέθηκε στο Σώμα, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο των περιουσιών.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δεν τοποθετήθηκαν, αλλά κατέθεσαν ερωτήσεις και ζήτησαν διευκρινίσεις για διάφορα πράγματα επί των οποίων «επιφυλάχτηκαν τα μέλη του Σώματος να καταθέσουν τις απόψεις τους στην επόμενη συνεδρία».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Σ. Στεφάνου σημείωσε ότι «αυτό το ζήτημα βρίσκεται και στην ουσία της πολιτικής που ακολουθούμε ως Κυβέρνηση και ως ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλαδή πώς αξιοποιείται το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται, ως μέλος της ΕΕ, στην Ενωση και η Τουρκία είναι σε μιαν ενταξιακή πορεία», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στρέφονται προς την κατεύθυνση του «να διαδραματίσει η ΕΕ εκείνο το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει για να υλοποιήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στην ενταξιακή της πορεία αλλά και για να συνεργαστεί για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Οπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πρώτη συνάντηση που είχε ο Δ. Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο τον περασμένο Μάρτη, είχε εγείρει το θέμα για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Πρόσθεσε δε ότι «ανεξάρτητα από το τι θέσεις καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η βάση διαπραγμάτευσης είναι ξεκαθαρισμένη και είναι και επιβεβαιωμένη. Οταν πάμε στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις που καταθέτουμε εναρμονίζονται πλήρως με αυτή τη βάση. Τώρα, εάν οι θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά είναι εναρμονισμένες ή εξυπηρετούν αυτή τη βάση είναι άλλο ζήτημα. Ομως, επαναλαμβάνω ότι το σε ποια λύση θα πάμε δεν εξαρτάται από το ποιες θέσεις καταθέτει η τουρκική πλευρά. Εχει να κάνει και με τις θέσεις που εμείς θέτουμε και τη βάση η οποία έχει διευκρινιστεί».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μετά τη λήξη της συνεδρίασης σημείωσε ότι εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνεται πως οι τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό δεν εντάσσονται στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι για αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται να καταβάλλονται πολλές προσπάθειες, για να πεισθεί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι είναι προς το συμφέρον τους να συνεργαστούν με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ επεσήμανε ότι τα μέλη του Σώματος έτυχαν μιας «πολύ ενδελεχούς και σε βάθος ενημέρωσης» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα ζητήματα της διακυβέρνησης και το περιουσιακό, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων και θα τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 10 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ