Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ο δρόμος της διεκδίκησης φέρνει αποτελέσματα

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αναγκάστηκε, κάτω απ' την πίεση των δήμων, να συμβάλλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας ανακύκλωσης του νησιού, κάτι που αρνούνταν να κάνει επί τρία χρόνια

Ο δρόμος της διεκδίκησης που με συνέπεια ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι δημοτικές αρχές της Ικαρίας, αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Αυτό αποδείχτηκε όταν, πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ, αναγκάστηκε - κάτω απ' την πίεση των δήμων - να συμβάλλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας ανακύκλωσης του νησιού, κάτι που αρνούνταν να κάνει επί τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου των Δήμων της Ικαρίας, την προηγουμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των ΟΤΑ της Ικαρίας - αποτελούμενη από τους δημάρχους Αγ. Κηρύκου, Σ. Τέσκου, Ευδήλου Σ. Σταμούλου και Ραχών Φ. Καρούτσο - με τον προϊστάμενο του Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ, Δ. Σκορδίλη και τον διευθυντή της ΕΕΑΑ Γ. Ράζη. Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν επιστολές 3 χρόνων, η προσφυγή των δήμων στο ΓΕΔΣΑΠ και η παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για να υπάρξει απάντηση της ΕΕΑΑ στις προτάσεις των δήμων για συνεργασία.

Η απάντηση όμως της ΕΕΑΑ πρότεινε, ουσιαστικά - επικαλούμενη το νομοθετικό πλαίσιο - τη μετατροπή των δήμων σε έμπορο ανακυκλώσιμων υλικών. Ετσι, για τη συνεργασία με τους δήμους της Ικαρίας, η ΕΕΑΑ, πρότεινε δύο εναλλακτικά σενάρια, με τα οποία, όμως, η δραστηριότητα της ανακύκλωσης στην Ικαρία θα εκτινάσσει το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών καθαριότητας. «Εν ολίγοις καλούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποχρεώσει τους πολίτες να πληρώσουν για μια δράση για την οποία έχουν ήδη πληρώσει - μέσω των αγορών από τις εταιρείες προϊόντων που χρηματοδοτούν την ΕΕΑΑ - γιατί δε δέχονταν να επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους σε περιοχές της χώρας με αυξημένο κόστος», τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Στην τελευταία, όμως συνάντηση - τονίζεται στο ίδιο δελτίο Τύπου - υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία, αφού η ΕΕΑΑ:

  • Αναλαμβάνει τις δραστηριότητες ενημέρωσης και προβολής για το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία.
  • Θα παραχωρήσει στους ΟΤΑ Ικαρίας τον απαιτούμενο εξοπλισμό για το πρόγραμμα ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας.
  • Αναλαμβάνει το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων.
  • Θα συμβάλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας.

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενισχύει χρηματοδοτικά τους ΟΤΑ Ικαρίας για την απόκτηση 100 επιπλέων κάδων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται κλιμάκιο της ΕΕΑΑ στην Ικαρία για να διευθετηθούν οι τεχνικές παράμετροι της συνεργασίας, και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα τόσο της υπογραφής των τριών συμβάσεων όσο και της έναρξης της ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ