Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Με τιμές αρχηγού κράτους θα κηδευτεί αγωνιστής των Αβορίγινων...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Ο παθιασμένος αγωνιστής για τα δικαιώματα των αυτόχθονων της Αυστραλίας, Τσάρλι Πέρκινς, που κατά πολλούς είχε χαρακτηριστεί ως ο «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ των Αβορίγινων» δεν υπάρχει πια... Μετά από σαράντα χρόνια μάχης και οξύτατης αντιπαράθεσης με τις ομοσπονδιακές αρχές της Αυστραλίας, ο Πέρκινς άφησε την τελευταία του πνοή το τελευταίο 48ωρο, μετά από ανυπέρβλητες επιπλοκές στην υγεία του, που ταλαιπωρούνταν τα τελευταία χρόνια από νεφρική ανεπάρκεια, σε ηλικία 64 χρόνων.

Σε μία σπάνια - του είδους - κίνηση, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ανακοίνωσε πως ο Πέρκινς θα ταφεί με κρατική δαπάνη και τιμές που αποδίδονται συνήθως σε αρχηγό κράτους, υπουργούς, ή γενικούς κυβερνήτες, λέγοντας: «Ο Τσαρλς Πέρκινς είχε τεράστια επίδραση στην κοινότητα των αυτόχθονων για την οποία πολέμησε σκληρά. Είναι λοιπόν κατάλληλο, να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο».

Ηγετικά στελέχη της κοινότητας των Αβορίγινων (με πληθυσμό που δεν ξεπερνά πλέον τις 300.000 άτομα) επικρότησαν την απόφαση του πρωθυπουργού Χάουαρντ, θεωρώντας την ως «σημαντικό βήμα στη δύσκολη διαδικασία συμφιλίωσης λευκών και αυτόχθονων Αυστραλών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ