Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ευρύτατα επεισόδια «πολέμου»

Ο Ρ. Ρέγιες, επίσημος διαπραγματευτής από πλευράς του FARC, ενώ συνομιλεί με δημοσιογράφους

Associated Press

Ο Ρ. Ρέγιες, επίσημος διαπραγματευτής από πλευράς του FARC, ενώ συνομιλεί με δημοσιογράφους
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

«Πολεμικά επεισόδια» εκτυλίσσονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις και οι μάχες μεταξύ των ανταρτών των «Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» - (FARC - ΕΡ) και του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» - (ELN), που μάχονται τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, την αστυνομία, τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, αλλά και τους Αμερικανούς, που στηρίζουν όλες αυτές τις ομάδες στις μάχες τους κατά των αριστερών ανταρτών. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων ξεπερνά τους εκατό νεκρούς, σύμφωνα πάντα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 56 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, σε συγκρούσεις με τις FARC - ΕΡ, που εκτυλίσσονται σε ζούγκλα στα βόρεια της χώρας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του στρατού της χώρας, που πρόσθεσαν ότι στις συγκρούσεις αυτές έχουν χάσει αντιστοίχως και 50 αντάρτες τη ζωή τους, χωρίς, ωστόσο, αυτός ο αριθμός να επιβεβαιώνεται από καμία άλλη ανεξάρτητη πηγή.

Ανάμεσα στους νεκρούς, συγκαταλέγονται και οι 22 στρατιώτες που επέβαιναν σε ελικόπτερο τύπου «Black Hawk», το οποίο συνετρίβη την Πέμπτη, όταν δέχτηκε τα πυρά των ανταρτών στην απομονωμένη περιοχή της βορειοδυτικής Αντιόκια. Πάντως, όπως μεταδίδουν ανεξάρτητες πηγές, οι νεκροί είναι περισσότεροι. «Οι στρατιώτες και αστυνομικοί που σκοτώθηκαν ήσαν πάνω από πενήντα», μετέδωσε χθες ο ραδιοσταθμός Radio Caracol της Μπογκοτά, αφού προηγουμένως είχε αναφέρει ότι 32 πτώματα είχαν ήδη μεταφερθεί από την Νταμπέιμπα στο Μεντεγίν, 430 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της Κολομβίας, πτέραρχος Εκτορ Φάμπιο Βελάσκο, δήλωσε ότι το αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο τύπου «Μπλακ Χόουκ» συνετρίβη σε απομακρυσμένη περιοχή της βορειοδυτικής Αντιόκια, μεταφέροντας ενισχύσεις σε κωμόπολη, που από την Τετάρτη βρίσκεται στον κλοιό περίπου 500 ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας. Ο Βελάσκο παραδέχτηκε ότι το προηγμένης τεχνολογίας ελικόπτερο, που κοστίζει 12 εκατομμύρια δολάρια, λίγο πριν συντριβεί, είχε πληγεί από τους αντάρτες. Ωστόσο, προσπαθώντας επί ματαίω να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστήριξε ότι το ελικόπτερο συνετρίβη, όταν χτύπησε στο έδαφος η ουραία έλικα, καθώς πετούσε πολύ χαμηλά για να αποβιβαστούν οι στρατιώτες κοντά στην κωμόπολη Νταμπέιμπα. Πάντως, η ουσία παραμένει, το «Μπλακ Χόουκ», ένα από τα «στρατηγικά όπλα» για τις επιθέσεις κατά των ανταρτών, τμήμα της αμερικανικής βοήθειας ύψους 1,3 δισ., καταστράφηκε.

Τέλος, ακόμη 47 αστυνομικοί θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς έχουν χάσει τη ζωή τους, στις συγκρούσεις στις πόλεις Νταμπέιμπα και Μπαγκάδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών (2020-04-23 00:00:00.0)
Δολοφονίες αγωνιστών και απόφαση συνέχισης του αγώνα (2020-02-04 00:00:00.0)
Νέο επεισόδιο στην κοινωνική ένοπλη σύγκρουση (2011-11-29 00:00:00.0)
Στρατός και ακροδεξιοί σε «παράλληλες» επιχειρήσεις (2001-08-21 00:00:00.0)
Ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια - μαμούθ ο Κλίντον... (2000-08-24 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες (1998-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ