Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρες συγκρούσεις στην εκπνοή του ορίου κατάπαυσης του πυρός

Αρχίζει σήμερα στο Κάιρο η έκτακτη Αραβική Σύνοδος Κορυφής

Οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες

Associated Press

Οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε θέση μάχης βρήκε η εκπνοή του ισραηλινού χρονοδιαγράμματος, για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τόσο τον ισραηλινό στρατό όσο και τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη της προθεσμίας, σφοδρότατες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν σε πόλεις της Δυτικής Οχθης, ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις επόμενες κινήσεις του και έδειξε περισσότερο προσηλωμένος στην επίτευξη κυβερνητικής συνεργασίας με το ακροδεξιό «Λικούντ».

Από την άλλη πλευρά, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο κάλεσε σε «συνέχιση της υπεράσπισης της Ιντιφάντα», υπό τις εντονότατες πιέσεις της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά και όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων. Σε αυτό το κλίμα αρχίζει, σήμερα, στο Κάιρο, η Αραβική Σύνοδος Κορυφής, η οποία αναμένεται να λάβει σημαντικά μέτρα κατά του Ισραήλ, χωρίς, όμως, να υποχωρήσει από τη θέση της «αναγκαιότητας επιμονής στην ειρηνευτική διαδικασία».

Πολύνεκρες συγκρούσεις με τη λήξη της προθεσμίας

Πυκνή ανταλλαγή πυροβολισμών σημάδεψε την εκπνοή του ισραηλινού χρονικού ορίου για εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν «ελαστικό» το χρονικό όριο εφαρμογής της συμφωνίας, ο ισραηλινός στρατός είχε καταστήσει σαφές ότι το όριο επικράτησης απόλυτης ηρεμίας ήταν στις 4.00 χτες το απόγευμα, τοπική ώρα. Με αυτό το όριο συνέπεσε και η έναρξη νέων αιματηρών συγκρούσεων.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκοπεύουν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σκοπεύουν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Reuters» - BBC, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του ισραηλινού στρατού, στην περίμετρο της πόλης Ναμπλούς. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με καταιγισμό πυρών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες. Την ίδια ώρα, μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιούνταν στη Ραμάλα κατευθυνόταν προς το ισραηλινό φυλάκιο στη βόρεια είσοδο της πόλης, κοντά στο χωριό Σάλφιτ. Στις πέτρες των διαδηλωτών, ο ισραηλινός στρατός απάντησε, και πάλι, με αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο 13χρονοι Παλαιστίνιοι από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν. Πυρ κατά νεαρών διαδηλωτών που τους πετροβολούσαν άνοιξαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και στην Καλκιλία, όπου σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος ένας 16χρονος διαδηλωτής και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν και στην πόλη Τουλκαρέμ, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, τραυματίστηκαν σοβαρά 6 Ισραηλινοί στρατιώτες από πυρά Παλαιστινίων αστυνομικών. Σε κατάσταση συναγερμού είχε τεθεί, από χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία και στην Ιερουσαλήμ , καθώς, και χτες, απαγορεύτηκε σε όλους τους άνδρες, με ηλικία μεγαλύτερη των 40 χρόνων, να προσεγγίσουν το τέμενος Αλ Ακσα για να πάρουν μέρος στην καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην περίμετρο του τείχους της Παλιάς Πόλης, όπου και δημιουργήθηκαν μικρής, όπως έγινε γνωστό, εμβέλειας επεισόδια.

Παλαιστινιακή Ιντιφάντα και ισραηλινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Οι χτεσινές διαδηλώσεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη διοργανώθηκαν από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Φατάχ» που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, οι οποίες καλούσαν, με ανακοίνωσή τους, τους Παλαιστινίους «να μείνουν πιστοί στην Ιντιφάντα και στον αγώνα για την παλαιστινιακή ανεξαρτησία». Μετά από πολύωρη συνεδρίαση και ενώ τις τελευταίες ημέρες μεγάλωνε εμφανώς η απόσταση ανάμεσα στην επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία και στις παλαιστινιακές οργανώσεις, φαίνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, μέσω του υπουργικού της συμβουλίου, αποφάσισε να συμπαραταχτεί με το λαϊκό αίσθημα που επικρατεί στα αυτόνομα εδάφη. Ετσι, στην ανακοίνωσή του συμβουλίου τονίζεται ότι «ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την Ιντιφάντα του». Μάλιστα, ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να χαρακτήρισε την αντίδραση του ισραηλινού στρατού στις χτεσινές προγραμματισμένες διαδηλώσεις «τεστ για τη δυνατότητα εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός».

Στην Παλαιστινιακή Αρχή και στον Γιάσερ Αραφάτ και τη στάση που κρατά επέρριψε τις ευθύνες της «προφανούς αδυναμίας εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός» ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Παζνέρ. Ο Παζνέρ θύμισε ότι, όπως είχε δηλώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το ισραηλινό χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση του πυρός, τότε θα εκληφθεί ως ηθελημένος τερματισμός της «ειρηνευτικής διαδικασίας» από την παλαιστινιακή πλευρά. Εντούτοις, μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη χτεσινή επανέξαρση της βίας.

Αποφασισμένος να μην προβεί σε σχετικές δηλώσεις εμφανίστηκε και ο Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος συναντήθηκε, χτες, εκτάκτως, με τον ηγέτη του «Λικούντ» Αριέλ Σαρόν. Ο Μπάρακ εκτίμησε ότι «είναι πολύ καλές οι προοπτικές για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας», αν και απέφυγε να προβεί σε προγνωστικά, αλλά και σε εκτιμήσεις για το αντίκτυπο που μια τέτοια εξέλιξη θα είχε στις, ήδη, σοβαρά διαταραγμένες σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι μία συμμετοχή Σαρόν στην ισραηλινή κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος της «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει και την απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία χαρακτηρίζει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τις αντιδράσεις του ισραηλινού στρατού, στις πρόσφατες συγκρούσεις, κατηγορώντας το Ισραήλ «για υπερβολική, αλόγιστη και πολλές φορές αναίτια χρήση ακραίας βίας κατά αμάχων διαδηλωτών». Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών είναι η μόνη απάντηση που δίνεται στην απόφαση, που εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 17 αποχές, και ζητά από το Ισραήλ να συνεργαστεί με μια διεθνή επιτροπή έρευνας. Στην ανακοίνωση απορρίπτεται το ενδεχόμενο συνεργασίας στην επιτροπή και η απόφαση χαρακτηρίζεται «άδικη, μονομερής και αρνητική για τις εξελίξεις στην περιοχή».

Αμερικανική ανησυχία, ενώ αρχίζει η Αραβική Σύνοδος

Εντονα ανήσυχοι για την αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή εμφανίζονται τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν , που συμμετείχαν στη Σύνοδο του Σαρμ ελ Σέικ για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Κλίντον χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες 48-72 ώρες για το μέλλον της ειρήνης» και είχε εκτενείς τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Μπάρακ και Αραφάτ, στους οποίους συνέστησε αυτοσυγκράτηση. Ανάλογες εκκλήσεις απηύθυνε και ο Ανάν, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της «ειρηνευτικής διαδικασίας», η μόνη λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει το μέλλον της περιοχής είναι «η φρίκη».

Οι χτεσινές πολύνεκρες συγκρούσεις στα αυτόνομα εδάφη βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα στο Κάιρο, όπου σήμερα αρχίζει η έκτακτη Αραβική Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, η προπαρασκευαστική σύνοδος των Αράβων υπουργών Εξωτερικών, που ολοκληρώθηκε χτες, κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις «λήψης μέτρων κατά του Ισραήλ, αρχής γενομένης από την επανεξέταση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων των αραβικών χωρών μαζί του».

Εντούτοις, ο Μούσα τόνισε ότι οι Αραβες θα επιμείνουν στην άποψη ότι η επίτευξη δίκαιης ειρήνης είναι ο μοναδικός δρόμος ηρεμίας για όλους τους λαούς της περιοχής. Με επίσημη ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» κάλεσε τους Αραβες ηγέτες να «μη χάσουν αυτήν την ύστατη ευκαιρία στην εθνική αξιοπρέπεια και στην αποκατάσταση όλου του αραβικού κόσμου στη διεθνή σκηνή», καλώντας σε λήψη δραστικών μέτρων κατά του Ισραήλ, μέσω της χρησιμοποίησης του ισχυρότερου όπλου, αυτού του πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ