Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Εκκληση για εκτόνωση της κρίσης μετά τη διπλή δολοφονία

ΜΠΙΣΑΟΥ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στη δυτικοαφρικανική Γουινέα Μπισάου μετά τη διπλή δολοφονία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μπατίστα Τάνγκμε Ουάι (βράδυ Κυριακής) και του προέδρου της χώρας, Ζοάου Μπερνάντου Νίνο Βιέιρα (προχτές).

Ο Ραϊμούντο Περέιρα, ως πρότινος πρόεδρος της Βουλής, ορκίστηκε χτες μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Στο διάγγελμά του σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μία πολύ εύθραυστη κατάσταση» και απηύθυνε δημόσια έκκληση για την επικράτηση της ηρεμίας και της έννομης τάξης.

Παράλληλα, ο προεδρεύων της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), Νιγηριανός πρόεδρος Ουμάρου Γιαρ Αντουα, καταδίκασε τη δολοφονία του (επί 22 χρόνια...) «προέδρου» της Γουινέας Μπισάου και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Εστειλε δε κλιμάκιο αξιωματούχων του οργανισμού στη χώρα «για να ερευνηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση».

Ο στρατός επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονία του προέδρου σε «μεμονωμένη ομάδα αξιωματικών» και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγινε σε αντίποινα για την ασυνήθιστη (για τα δεδομένα της δυτικής Αφρικής) δολοφονία του επικεφαλής του ΓΕΣ, στρατηγού Μπατίστα Τάγκμε Ουάι, με έκρηξη βόμβας το βράδυ της Κυριακής ενώ έβγαινε από το γραφείο του...

Ας σημειωθεί πάντως, ότι αυτή η πρώην πορτογαλική αποικία έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σ' ένα από τα βασικά σημεία διακίνησης τόνων κοκαΐνης προς την Ευρώπη. Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι κάθε βδομάδα περνούν από τα σύνορα της χώρας πάνω από 800 κιλά κοκαΐνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ