Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
To «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

1. Ο Κύριος λέει: «Στο δρόμο που βαδίζετε παρατηρήστε και ρωτήστε: ανάμεσα στα μονοπάτια που οι πρόγονοί σας βάδισαν ποιο ήτανε το σωστό· ακολουθήστε τότε αυτό και θα βρείτε ανάπαυση» (Ιερεμίας 6:16). Ο Νουρεντίν Μαχμούντ* λέει: «Θεέ μου, δώσε νίκη στο Ισλάμ και όχι στον Μαχμούντ. Ποιος είναι ο σκύλος ο Μαχμούντ ώστε να είναι άξιος της νίκης;».

2. Τρεις αδελφοί Παλαιστίνιοι, ο Χάλιντ, ο Ναήμ και ο Νταούντ, μπαίνουν και βγαίνουν στη ζωή με τη δαιμονική υπεροχή που τους δίνει η καταγωγή τους. Ακολουθώντας μια τρέλα που δε γνωρίζει όρια εξαιτίας των Φιλισταίων του 1967, που έσπρωξαν όλους τους Αραβες στο «καθόλου», τα τρία αδέλφια ζουν στην ανοιχτή εκκλησία της Παλαιστίνης, που δεν είναι άλλη από ένα σφαγείο. Εμπλέκονται έτσι σε μια περιπέτεια που έλκει το νόημά της από τη φτηνή αίρεση του Ισραήλ. Το χειρότερο που μπορεί να βρει τον αραβικό κόσμο είναι ν' αρχίσει να παραμιλά με τον τρόπο της μοίρας.

3. Εχοντας ξεπεράσει τους δεσμούς αίματος, οι τρεις αδελφοί εθισμένοι στο αίμα, βετεράνοι ιχνηλάτες παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν ξεχωρίσει ανάμεσά τους ποιον θα «στείλουν». Τον παρασύρουν, τον ανακρίνουν, τον ζυγίζουν και, χάρη στη λοξή εικόνα μιας ζωής που δε γνώρισε παιδική ηλικία, βρίσκουν αμέσως εκείνα τα σημάδια που καθιστούν τον ένοχο. Τον έχουν στο χέρι και προσπαθούν με το μαθηματικό πνεύμα που κυριαρχεί σε κάθε σφαγείο να αναπτύξουν, μέσω της ανάκρισης, τον απαραίτητο ορθολογισμό για το έγκλημα που θα διαπράξουν. Απλά μαθηματικά: για να κατευθύνει κάποιος το μαχαίρι του σε μια καρωτίδα, πρέπει να είναι «θαύμα κανονικότητας», για να θυμηθώ τον σοφό Μπασελάρ. Κάθε γενιά που εκπροσωπεί την Ιντιφάντα, πρέπει να λειτουργεί «εν ψυχρώ» αν θέλει να επιβιώσει.

4. Ο συγγραφέας Ιλάν Χατσόρ στην προσπάθειά του να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι άφησε απέξω τον Γιαχβέ και ακολούθησε τον κρυφό ψαλμό, τον μόνο που λειτουργεί σε καθημερινή βάση στο Ισραήλ: να εξωθείς τον άλλο στα όριά του κι εσύ να κάθεσαι και να το απολαμβάνεις. Μπορεί οι δύο από τους τρεις αδερφούς να έχουν φτάσει στα όριά τους με τη συμπαντική πράξη της δολοφονίας του αδερφού τους, όμως ο ψαλμός θα περιλάβει αναγκαστικά και το τέλος των ίδιων των Σιωνιστών.

5. Το έργο συνοψίζεται ξαφνικά διά στόματος του Νταούντ: «Αυτοί οι Εβραίοι χώνονται μέσα στο πετσί σου και δε βγαίνουν με τίποτα... δε γλιτώνεις από αυτούς».

6. Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έστησε τους έξοχους ηθοποιούς Μιχάλη Οικονόμου, Γιώργο Παπαγεωργίου και Ορέστη Τζιόβα σαν σκιές ικανές για όλα. Σκιές που επιμένουν στο ρόλο τους, γιατί με όσα έχουν τραβήξει, δεν επιθυμούν να ξαναγίνουν άνθρωποι. Η παράσταση, από τις καλύτερες της δεκαετίας, έρχεται σε μια στιγμή που οι Σιωνιστές, μετά την κόλαση της Γάζας, αναπαύονται, για τα χειρότερα που ετοιμάζουν.

* Δημιουργός της Ενωσης της Αραβικής Ανατολής (1117-1174).


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ