Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΡΑΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στηρίζοντας την ιμπεριαλιστική γραμμή

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι «δημοκρατικοί» πολιτικοί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού τον σύμμαχο τους σε όλα τα μακελειά
Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι «δημοκρατικοί» πολιτικοί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού τον σύμμαχο τους σε όλα τα μακελειά
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος θέλει να συνεργαστεί μαζί σας», γι' αυτό οι ΗΠΑ πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία, για να βγάλουν τον κόσμο από την κρίση, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν σε ομιλία του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου κατά τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, του πρώτου Ευρωπαίου ηγέτη που επισκέπτεται τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπ. Ομπάμα, επικεντρώθηκε στην κρίση και ήταν πέραν του δέοντος θερμή όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν στην ηλεκτρονική της σελίδα. Θερμή ...προφανώς γιατί η επιβίωση της Βρετανίας ως σημαντικής ιμπεριαλιστικής δύναμης εξαρτάται και από την πολύ στενή σχέση με «τη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική υπερδύναμη» και υπό τον όρο ότι θα πρέπει να παραμείνει η μεγαλύτερη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι και άλλες χώρες πρέπει να εργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης, καθώς δεν είναι δυνατόν, οι ΗΠΑ και μερικές μόνο χώρες να επωμιστούν το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Εννοείται ότι ο Μπράουν δεν ξέχασε για άλλη μία φορά να καλέσει όλες τις χώρες και φυσικά τις ΗΠΑ να αποφύγουν τον προστατευτισμό, κάλεσε ακόμη σε μείωση των επιτοκίων και πακέτα ενίσχυσης των αγορών και ζήτησε περισσότερες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρότεινε δε «παράδεισοι» για τη φορολογία να καταργηθούν, πρόταση που καταγράφηκε λιγότερο από ένα μήνα πριν τη συνάντηση στο Λονδίνο της ομάδας G20.

Οσο για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης ο Μπράουν είπε ότι «δεν υπάρχει παλιά και νέα Ευρώπη, υπάρχει μόνο η φίλη σας, Ευρώπη», σαφής αναφορά στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπογραμμίζοντας, απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου ότι «έχετε την πιο φιλοαμερικανική ευρωπαϊκή ηγεσία των τελευταίων ετών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ