Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
S-ave O-ur S-ystem

Ο ΚΡΑΤΙΚΟΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Η κυβέρνηση Ομπάμα ενισχύει το ρόλο του δημοσίου στην οικονομία. Χωρίς χρονοτριβή εκταμιεύει άλλα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι έτοιμη να δώσει όσα ακόμη χρειαστούν για να σωθεί ο πολυεθνικός κολοσσός. Ο λόγος είναι απλός. Η AIG δεν είναι άλλη μία εταιρεία του συστήματος. Είναι το ίδιο το σύστημα (...) Με το τελευταίο πακέτο σωτηρίας το αμερικάνικο δημόσιο αποκτά το 77,9% του ομίλου μέσω προνομιούχων μετοχών ενώ προβλέπεται ότι η συμμετοχή του δε θα ανέβει πέραν του 80% γεγονός που θα σήμαινε πλήρη κρατικοποίηση (...) Η υπόθεση AIG κρατάει όμηρο την κυβέρνηση Ομπάμα που βλέπει το ασφαλιστικό οικοδόμημα της χώρας να καταρρέει. Το ερώτημα είναι αν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος για την αντικατάστασή του με ένα νέο σύστημα με μεγαλύτερη συμμετοχή του δημοσίου, που θα θυμίζει πιο πολύ αυτό που στην Ευρώπη αποκαλούμε "κοινωνικό κράτος"» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: «Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για την ανάγκη αναδιανομής του πλούτου μέσα από μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση (...) την επανάκτηση σε δημόσιο έλεγχο κεντρικών πυλώνων της οικονομίας, όπως η Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη στήριξη της απασχόλησης στη βάση της δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας μέσω της αναγέννησης του κοινωνικού κράτους» (η καταγραφή στην ΑΥΓΗ).

ΖΗΤΑΕΙ ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΧΡΗΜΑ: «Η γερμανική Opel, θυγατρική της (σ.σ. αμερικανικής) General Motors, δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες στο Βερολίνο ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση της χώρας στην απόφασή της για τη χορήγηση των απαραίτητων κεφαλαίων για τη διάσωσή της» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΧΕΙ ΚΑΙ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: «ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "καλούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να εγγυηθεί και να στηρίξει με δάνεια"» (η δήλωση για την Opel / στην ΑΥΓΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ