Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
ΕΠΟΝίτικα γλέντια

Το 'πα και το ξαναλέω. Λεβέντικη γενιά, θαρρείς από ατσάλι καμωμένη. Γενιά με πείσμα, με θέληση, με τσαγανό. Πολεμάει και τραγουδά. Τραγουδά και χορεύει και χαίρεται τη φύση και τη ζωή και γεύεται τους κόπους και τα δημιουργήματά της, έστω κι αν αισθάνεται αδικαίωτη και τα όνειρά της δε βρήκανε αναπαμό. Ομως, λιγοστεύουνε επικίνδυνα και μας γεμίζουνε θλίψη και πόνο. Κάθε γιορτή, κάθε επέτειο, κάθε μάζωξη και πιο λίγοι. Ο μεγάλος εχθρός, ο πανδαμάτωρ χρόνος, ο αχός που πάει να σκεπάσει με λήθη τη μνήμη και την Ιστορία.

Λεβέντικη γενιά, αγεφύρωτες ψυχές, πρωτοπόρες, αγωνιστικές, με κότσια και με πλάτες γερές.

Και να μην ξεχνιόμαστε. Κυριακή, 8 του Μάρτη, τ' απόγευμα, στο «Τιτάνια».

Θα αστράψει και θα βροντήξει η αίθουσα. Και η μνήμη θα ξεσκεπάσει τ' αποθηκεύματά της και θα βγούνε στον αέρα παλικάρια και κοπελούδες, σταυραετοί της Τιμής και της Δόξας, πάνω στα διάσελα, στους λόγγους και τ' άβατα καταράχια. Φισεκλίκια σταυρωτά και δίκοχα στον άνεμο και βροντερές φωνές πίσω από το χωνί, προμήνυμα της νίκης και της λευτεριάς.

Το κέφι, η πίστη, η αφοσίωση, οι θαυμαστές Ιδέες, σπορά δυνατή και καρποφόρα, παρακαταθήκη της Ιστορίας.

Λεβέντικη γενιά που σβήνει. Και δε χάνεται μόνον αυτή η γενιά, χάνεται το χώμα, χάνεται ο πηλός, η πνοή, η Μεγαλειώδης Εθνική μας Αντίσταση, αφήνοντας κληρονομιά στη Νέα Γενιά που θα φυτρώσει μέσα από το οργωμένο χώμα.

Πικραμένη και ζυμωμένη μέσα από τις δύσκολες συνθήκες, κυνηγημένη και ταλαιπωρημένη από παράνομες εξουσίες, κατακτητές, δοσίλογους, χαφιέδες και προβοκάτορες. Κι άντεξε στο χιονιά και το λιοπύρι, στο βούρκο και τη λάσπη, στα μπουντρούμια, στα ξερονήσια και τις φυλακές. Κι άντεξε στην ομοβροντία των όπλων, στα στρατόπεδα εξόντωσης, στα θανατηφόρα στρατοδικεία και το εκτελεστικό απόσπασμα.

Δε λύγισε και δε θα λυγίσει ποτέ. Ολοι μαζί, όσοι απομείναμε, όσοι αντέχουμε, όσοι αναπολούμε, όσοι απολαμβάνουμε, ένα ΕΠΟΝίτικο γλέντι φερμένο από τα παλιά να φρεσκάρει το κουράγιο και τις μνήμες μας, να μας ξανακάνει και πάλι νέους, γιομάτους πόθους και παλμούς για καινούριους αγώνες και κατακτήσεις.

Την Κυριακή, λοιπόν, στις 8 του Μάρτη το απόγευμα, στο «Τιτάνια», για να ξαναθυμηθούμε και να γιορτάσουμε τα 66 χρόνια από την ίδρυση της μεγάλης, της Ιστορικής ΕΠΟΝ.

Είναι αφιέρωμα στον μεγάλο μας δάσκαλο, τον Νίκο Καραντηνό, και σ' όλους αυτούς που μας άφησαν χρόνους.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ