Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Απτόητοι από τις κυβερνητικές απειλές!

Τις μεθόδους τρομοκράτησης των εργαζομένων ενεργοποίησε η κυβέρνηση και εναντίον των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, οι οποίοι και δεν τρομοκρατούνται και απαντούν με νέες κινητοποιήσεις.

Χτες, με αφορμή τον αποκλεισμό του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, τους αγωνιζόμενους συμβασιούχους «επισκέφθηκε» εισαγγελέας, «προειδοποιώντας» τους ότι αν επιχειρήσουν νέο αποκλεισμό ...«θα επιβάλλει το νόμο»! Το «καρότο» ...ήταν η «κατανόησή» του για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση καταφεύγει στην καταστολή. Σε ερώτηση των συμβασιούχων για τον ποιον, ακριβώς, νόμο θα επιβάλει, απάντησε γενικόλογα: Περί ...«παρενόχλησης» του μνημείου!

Αν και η «επιστράτευση» της αστικής δικαιοσύνης εμφανίζεται ως «αυτεπάγγελτη», οι συμβασιούχοι καταγγέλλουν ότι το πρωί ξεκινώντας την κινητοποίησή τους άκουσαν τον προϊστάμενο της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων να κάνει λόγο για εισαγγελέα και όταν ο εισαγγελέας εμφανίστηκε αναζήτησε πρώτα τον προϊστάμενο...

Οι συμβασιούχοι απάντησαν στον εισαγγελέα ότι στις 11/3 «εγκαινιάζουν» νέο γύρο κινητοποιήσεων, με αποκλεισμούς μνημείων (Ακρόπολη και άλλες περιοχές της χώρας) και απεργίες. Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, παρά το «διαλλακτικό» προφίλ που προσπαθεί να «εμφανίσει» - τουλάχιστον μέχρι τη χτεσινή δικαστική παρέμβαση - δεν κάνει ούτε ένα «βήμα» για επίλυση ακόμη και των άμεσων προβλημάτων - λ.χ. την καταβολή των δεδουλευμένων στους 700 συμβασιούχους, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με ασφαλιστικά μέτρα, μένοντας ...απλήρωτοι!

Οι συμβασιούχοι δεν έχουν ψευδαισθήσεις για το «άνωθεν» της εντολής, παρότι το ΥΠΠΟ επιχειρεί να εμφανιστεί «άσχετο» και επισήμως αρνείται ότι ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση. Απόδειξη είναι η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, Α. Σαμαρά, για το θέμα, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ενάντιος στις κινητοποιήσεις, ο υπουργός είπε ότι οι συμβασιούχοι «καταδικάζουν αστόχαστα το μεγαλύτερο μνημείο της χώρας, τον Παρθενώνα» και έτσι «χάνουν το δίκιο τους»! Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε τρεις φορές μαζί τους, επανέλαβε τα περί «μοριοδότησής» τους σε διαγωνισμούς προσλήψεων, που «θα» γίνουν και ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τη δαπάνη μισθοδοσίας των εργαζομένων με ασφαλιστικά μέτρα, με το «επιχείρημα» ότι ...«δεν μπορεί να παρανομήσει». Προφανώς, το «νόμιμο» είναι να δουλεύουν, χωρίς πληρωμή, οι εργαζόμενοι...

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, κατήγγειλε τις χτεσινές απειλές κατά των συμβασιούχων στην Ακρόπολη και ζήτησε οριστική λύση με την εξασφάλιση εργασίας στο ΥΠΠΟ, μόνιμης, σταθερής, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και με όχι με εποχικές συμβάσεις.

Θυμίζουμε ότι εκτός από τη συνέχιση και γιγάντωση της εργασιακής ομηρίας στο ΥΠΠΟ, τα τελευταία χρόνια απολύθηκαν 3.000 συμβασιούχοι, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και εκείνοι με συμβάσεις έργου, ενώ τα οργανικά κενά του ΥΠΠΟ ανέρχονται επίσης σε 3.000 και οι πραγματικές ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι πολλαπλάσιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ