Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πουλάνε τα ακίνητα για να τα ... νοικιάσουν

Με τη μέθοδο του «στρατηγικού επενδυτή» η παραχώρηση της ΔΕΠΑ σε ιδιώτες

Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση τα ακίνητα και κυβερνητικά κτίρια του Δημοσίου, αλλά και τη ΔΕΠΑ, στα πλαίσια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το 2009, αλλά και της ανάγκης αναζήτησης πόρων, για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κουβεντιάζει με την ΕΕ.

Αφού οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (πρώτα το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η ΝΔ) ξεπούλησαν το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τώρα ξεπουλούν τα απομεινάρια. Ετσι, σε μια περίοδο που, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι συζητήσεις διεθνώς περιστρέφονται γύρω από τη δυνατότητα κρατικοποίησης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων - κάτι που πρακτικά ήδη γίνεται, προκειμένου να διασωθούν κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι - οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης σε ό,τι αφορά τους κερδοφόρους τομείς, δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Ετσι, βλέπουμε την κίνηση «κρατικοποίηση ζημιογόνων» - «ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων», η οποία, στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν είναι καθόλου αντιθετική, αλλά η μια πλευρά συμπληρώνει την άλλη, πάντα από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Με χτεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας γνωστοποιεί, ότι, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, αποφασίστηκε:

α) Η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης των ακινήτων του Δημοσίου με τη μέθοδο «πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου», γνωστή και με τον αγγλικό όρο «sale ahd lease back».

β) Η διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ.

Για τα μεν ακίνητα του Δημοσίου, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΤΕ) έχει παραδώσει κατάλογο στο υπουργείο Οικονομίας, με τα υπό «αξιοποίηση» ακίνητα. Σε αυτά, περιλαμβάνονται κτίρια υπουργείων, ή άλλα που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου (π.χ. Στατιστική Υπηρεσία). Σύμφωνα με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η κυβέρνηση θα πωλήσει τα ακίνητα αυτά σε ιδιώτες, ενώ θα εξακολουθήσει να τα χρησιμοποιεί, πληρώνοντας το ενοίκιο σε μακροχρόνια βάση (20 - 30 χρόνια) για την κάλυψη των αναγκών της. Προσδοκώμενα έσοδα περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ κινείται στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν διεισδύσει στον πολλά υποσχόμενο τομέα του φυσικού αερίου, ενώ στο γενικό της πλαίσιο, κινείται στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας. Ειδικά για το φυσικό αέριο, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε με την παράδοση σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών που έχουν συσταθεί σε μεγάλες πόλεις (δίκτυα πόλεων), με αντικείμενο τη διαχείρισή του και τη διάθεσή του σε οικιακούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές. Με την ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΠΑ, ο κύκλος ολοκληρώνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πούλησε στη Σιθωνία, «τελειώνει» και τον «Αστέρα»... (2013-11-22 00:00:00.0)
Ολοκληρώνουν το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης (2011-06-12 00:00:00.0)
Πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου (2006-11-19 00:00:00.0)
«Αξιοποίηση» το ξεπούλημα... (2003-10-24 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστικό" ξεπούλημα με... κρατικοποιήσεις (1998-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ