Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Κατέθεσαν οι μοναχοί της Μονής

Την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου επέλεξαν χτες οι «υπηρέτες του Θεού» της Μονής Βατοπεδίου στην υπόθεση με τις «ιερές ανταλλαγές», ισχυριζόμενοι στις καταθέσεις τους ότι ουδέποτε η Μονή ζήτησε ανταλλαγή εκτάσεων ή προκάλεσε απόφαση κρατικού λειτουργού σε παράνομη πράξη. Αντίθετα, η Στ. Μαντέλη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς ανέφερε ότι εφάρμοσε υπουργικές αποφάσεις.

Χτες, κατέθεσαν ως ύποπτοι στους εισαγγελείς Εφετών Ευ. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλη για το αδίκημα της «ηθικής αυτουργίας σε απάτη, απιστία και ψευδή βεβαίωση» καθώς και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) οι Εφραίμ και Αρσένιος. Ως ύποπτοι κατέθεσαν, επίσης, άλλοι επτά μοναχοί της Γεροντίας της Μονής Βατοπεδίου.

Οι εννιά μοναχοί κατέθεσαν υπομνήματα μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους στους δύο εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις «ιερές ανταλλαγές» ο Αρσένιος κατέθεσε ότι η Μονή ποτέ δε ζήτησε με δική της πρωτοβουλία την ανταλλαγή αλλά το κράτος, προκειμένου να την πάρει πίσω και να την αξιοποιήσει με άλλους παράγοντες. Ο Αρσένιος στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Μονή Βατοπεδίου δεν προκάλεσε καμιά απόφαση για να προβούν οι κρατικοί λειτουργοί σε παράνομες πράξεις.

Επίσης, ανέφερε ότι κάποια ακίνητα που έδωσε το κράτος στη Μονή και τα πήρε πίσω οφείλονταν στο γεγονός ότι σε κάποια από αυτά υπήρχαν καταπατητές και δεν ήταν ξεκαθαρισμένα. Για την Ουρανούπολη είπε ότι η Μονή δεν είχε κανένα λόγο να πάρει γη με αρχαιολογικό χώρο, γιατί δεν μπορούσε να τον αξιολογήσει, ενώ πρόσθεσε ότι στις ανταλλάξιμες εκτάσεις θα χτίζανε ό,τι ο νόμος ορίζει (σ.σ. ως νομοταγείς πολίτες που είναι)!

Οσον αφορά στο σκάνδαλο με τα Ολυμπιακά ακίνητα, ο «υπηρέτης του Θεού» Αρσένιος είπε ότι ήταν όλα νόμιμα και πριν ξεσπάσει ο θόρυβος ...υπήρχε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Γρηγόρειο Φιλανθρωπικό Ιδρυμα που θα συμμετείχαν και οι αγοραστές του Ολυμπιακού ακινήτου με 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών, οι μοναχοί υποστήριξαν ότι είναι αδιάκοπο επί σειρά ετών της Μονής, προσκομίζοντας τα γνωστά χρυσόβουλα του Βυζαντίου και τα τούρκικα φιρμάνια.

Ο Εφραίμ, στο υπόμνημά του, ανέφερε ότι το θέμα των ανταλλαγών το χειρίστηκε ο Αρσένιος από τον οποίο και ενημερώνονταν για την πορεία της διαδικασίας, αλλά στις επαφές που είχε μαζί του δε διαπίστωσε κάποια παράνομη πράξη.

Τα υπόλοιπα μέλη της Γεροντίας κατέθεσαν ότι δεν ασχολήθηκαν με τη διαδικασία των ανταλλαγών, προσθέτοντας ότι ως φυσικά πρόσωπα είναι ακτήμονες και δε διατηρούν προσωπικούς λογαριασμούς.

Στο μεταξύ, υπόμνημα κατέθεσε διά του συνηγόρου της και η Στ. Μαντέλη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που κλήθηκε για εξηγήσεις, ως ύποπτη για τη διάπραξη του αδικήματος της συνέργειας σε απιστία. Στο υπόμνημά της, η μάρτυρας ανέφερε ότι εφάρμοσε ρητές προφορικές εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν με νόμιμους τίτλους, αν και η ίδια, από το 2003 είχε εγγράφως διατυπώσει τη θέση της περί ανυπαρξίας δικαιωμάτων της Μονής Βατοπεδίου επί της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ